Coastal Residence by Boora Architects | sustainable architecture | Scoop.it

This coastal residence is an exploration in erasing boundaries between indoors and out. Sited on the Oregon Coast, the 2,865 square-foot home opens to the natural landscape with 180-degree views. The design employs a duality of openness and expansive views with spaces that are private and quiet.

The residence is organized in three parts, joined in U-shape formation around a central courtyard fronting the view.

The upper floor in the largest of the two buildings is extensively glass-walled. Windows crescendo from 8 to 15-feet tall at the most outward facing point. A large covered deck extends the indoor footprint by nearly an additional 1/3, joining the massing of the residence, framing an outdoor invisible wall. The lower level is more private, with two bedrooms, two bathrooms and a flex room–a space that converts open living area into a guest bedroom by pulling two eight-foot sliding hemlock accordion pocket panels to form walls. Native Shore Pines with a dwarfed growth habit shelter the lower level with privacy. On the upper level, the experience is one of suspension as one’s feet are just slightly above the treeline...