North Bay Residence by Touzet Studio | sustainable architecture | Scoop.it

The house is designed running East-West, on the North side of the property. It is intersected by two other elements, forming a series of three courtyards – each with its own separate and unique character. The street-side of the property contains a number of mature live oaks which helped inform the character of the first court.

The 1st court, the “Tree Court” is bound by the Florida keystone-clad wall of the Guest Quarters volume and garage. The court is sheltered by the natural canopy of the oak trees.

The 2nd court, the “Rain Court” is bound on three sides by the circulation spine of the main bar, the Guest Quarters, and the 2-story living room and opens onto a dense garden wall.

The third court, the “Water court” faces the Bay, and was designed to create an exterior environment that encouraged full access to the Bay and its long vistas. The second canopy to shield a court is the concrete “parasol” that extends above the living room volume.

It is positioned so as to offer solar and rain protection. By being lifted above the roof, it allows the Bay breezes to flow through the site, keeping both the Water Court and Rain Court cool. It also acts as a solar reflector, blocking direct sun through most of the day but allowing the light that is reflected off the single membrane roof of the living room roof to bounce off its underside...