sustainable archi...
Follow
Find tag "lighting"
124.3K views | +14 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sengukan Museum, Japan by A. Kuryu Architect & Lighting Planners Associates

Sengukan Museum, Japan by A. Kuryu Architect & Lighting Planners Associates | sustainable architecture | Scoop.it

Tokyo architect Akira Kuryu designed an Ise Shrine Sengu museum where, for the first time, visitors are able to view large-scale models of and artifacts salvaged from the buildings. Because he needed good lighting to accentuate the displays, Kuryu turned to the Tokyo-based Lighting Planners Associates (LPA).

LPA developed an illumination plan that creates a series of contrasting light and dark spaces. “Merging natural and artificial light was the most important consideration,” says lighting designer Kaoru Mende. Blending the two enabled the museum to rely on daylight during its hours of operation (it closes at 4 p.m., except on special holidays), so visitors are able to view the displays as if in the shrine's natural setting.

By paying close attention to the sun's daily cycle, keeping the installed lighting elements to a minimum building-wide and fine-tuning the intensity of each one, LPA makes it seem as if there are barely any lights at all.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Flying Colors - Phoenix Children's Hospital Shows Sensitivity to Visitors and the Environment

Flying Colors - Phoenix Children's Hospital Shows Sensitivity to Visitors and the Environment | sustainable architecture | Scoop.it
Phoenix Children's Hospital shows sensitivity to visitors and the environment.

The serene building exterior comes to life at sunset with purple LED lighting that recalls the Arizona desert’s night-blooming cactus flower. Inside, a three-story lobby stirs the imagination with lights in the floor and a wall of “water” created by textured surfaces and flowing, patterned light. Projected colored-light flowers dance on the wall, while fanciful animal sculptures in each elevator lobby and vibrant accents stimulate the senses.

The facility is oriented on the east–west axis for efficient circulation and daylight harvesting. High-performance glazing and static exterior shades capitalize on the sun’s angles and reduce direct sunlight glare. A two-story opening between the tower’s base and the seven floors of patient beds above creates room for an accessible 5,200-square-foot roof garden that provides a calming outdoor space for families, patients, and staff...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

HI-MACS House by Karl Dreer + Bembé Dellinger Architects

HI-MACS House by Karl Dreer + Bembé Dellinger Architects | sustainable architecture | Scoop.it

A house where people can recover from the stresses of everyday life, situated right in the middle of a picturesque natural backdrop – this is what the Dreer family wished for. And their wish was granted – a 1,200 square metre property with an unobstructed view of the green forests of Upper Bavaria, in the direct vicinity of the Ammersee...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

D.H.C. Energy Production Center by Alday Jover Arquitectura y Paisaje

D.H.C. Energy Production Center by Alday Jover Arquitectura y Paisaje | sustainable architecture | Scoop.it

In Zaragoza, the DHC (District Heating and Cooling) building is a Trigeneration plant that provides heating and cooling to all new buildings in the Meander in addition to co-generating electricity for the urban network.

This is a facility that would normally be located on the outskirts of the city or in industrial areas, and which would typically adopt concealment strategies. In this case, concealment is not an option and the building cannot be buried due to the flooding of the area. Instead, the project is designed for visibility and urban quality.

Exposed concrete walls with a supporting structure 25 centimeters thick enclose the boiler room with a corrugated polycarbonate roof where, under each wave, a line of RGB LED lights is controlled individually by a lighting control system. At night, light and images on the polycarbonate panels indicate the type of energy being generated and its intensity.


The system, connected to the energy central control, translates the operation of the plant into color and moving image, which measures and expresses the energy being produced, turning the building into an indicator that depends on the weather and its users.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Highlands Park Family Aquatic Center / Meyers + Associates

Highlands Park Family Aquatic Center / Meyers + Associates | sustainable architecture | Scoop.it

Located in the heart of Westerville, Ohio, the Highlands Park Family Aquatic Center is a complete replacement of an existing 30-year-old facility.

The sustainable design strategy utilizes rain water management, green roofs, rain gardens, natural building ventilation, LED lighting, low flow plumbing fixtures, recycled / renewable building materials, bioswales and pervious concrete parking. The project is designed to fit within its natural environment. The use of wood, stone & rock, and natural water features with intuitive landscaping elements not only create a natural backdrop for the pool amenities, but also blend the project into its surroundings.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Pierce County Environmental Services Division Exemplifies Mission

Pierce County Environmental Services Division Exemplifies Mission | sustainable architecture | Scoop.it

This building sits on a 900+ acre site, much of which has been extensively mined for gravel for over 100 years, resulting in a barren landscape. Historically the sight is known as the Steilacoom Gravel Pit. As the first major building constructed under “Reclaiming Our Resources”, the county's 50-year master plan for the site, sets the tone for future development.

more...
No comment yet.