sustainable archi...
Follow
Find tag "houses"
143.2K views | +77 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Warehaus by Residential Attitudes

The Warehaus by Residential Attitudes | sustainable architecture | Scoop.it

Light, volume & space were the primary influences behind this passive solar residence designed for multi-generational living. A central courtyard with two storey mezzanine walkway forms the focal point of the home.

The free form living area features a central polished plaster ethanol fireplace and is adjacent to the state of the art kitchen with a concealed cool room and pantry. The remainder of the ground floor is comprised of a library, powder room, laundry and a separate master wing with dressing room, ensuite and private courtyard.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Two Passive Solar Gain Houses in Porthtowan by Simon Conder Associates

Two Passive Solar Gain Houses in Porthtowan by Simon Conder Associates | sustainable architecture | Scoop.it

Two passive solar gain houses built into the side of a hill in the English coastal village of Porthtowan on the Cornish coast by Simon Conder Associates.

The new buildings, which are partly buried in the hill to avoid obstructing views from properties higher up the slope, have a reduced impact on the landscape. Both are built into the 1 in 7 slope of the hillside, so the houses are single storey on the road side and two storey on the seaward side.

The two adjacent sites face south and this orientation creates two passive solar gain houses to minimise both the use of fossil fuels and energy costs. This has been achieved partly by fully glazing the southern elevations of the two houses and partly by using highly insulated, high mass construction for the remainder of the two houses.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Climate-responsive architecture: Villa 921 by Harunatsu-Archi

Climate-responsive architecture: Villa 921 by Harunatsu-Archi | sustainable architecture | Scoop.it

Villa 921 is a single-story concrete house designed to protect residents from extreme climate conditions. Located in Japan, at a remote island accessible only by boat, this unique home was designed by Harunatsu-Archi. 

Architecturally, wood and glass walls slide open across the front and rear of the building, allowing the wind to move through the spaces for natural ventilation, while projecting canopies shade the rooms and terrace from the harsh sun. During typhoons, the house and terrace can be screened behind protective coverings, which fasten onto the protruding eaves...

 

More from the architects:

“The usable area of the house only amounts to about 70 square metres,” said architects Shoko Murakaji and Naoto Murakaji. “This is by no means large, but thanks to the amazing views of the landscape, there is never a feeling of narrowness.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Green architecture | Beachaus II, White Rock

Green architecture | Beachaus II, White Rock | sustainable architecture | Scoop.it
Beachaus II is among the first independently certified sustainable homes built in the White Rock/South Surrey area which received LEED Platinum certificate from the Canadian Green Building Council (CAGBC) LEED program. The home has been carefully planned from the ground up, and it was inspected and verified through every stage of planning and construction to ensure that it meets the strict rules of the CAGBC program.

Designed by Pb Elemental architects, the 2-storey 188 square-meter (2,025 square-foot) home has 3 bedrooms, 4 bathrooms, and additional large office. Beachaus II offers stunning ocean views from throughout the home as well as from the private rooftop deck. It is designed to meet the needs for active “smart” living in vibrant White Rock East Beach community. An exterior stair accessed from the living room is positioned within the exterior shroud and leads to a roof deck with gorgeous views of Semiahmoo Bay.

Beachhaus II was planned by Inhaus Development, whose motto of “live smart, not large” was used throughout the project to make it the most efficient, livable and intelligent home around. They took a truly hybrid approach in the construction, and it was inspired by the modern beachfront homes that dot the California coastline...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

House V | Argentina

House V | Argentina | sustainable architecture | Scoop.it
The idea for this project was to design a house around a yard without having to resort to the cloister and taking advantage to the shape of the plot.

It is after this idea that the "V" arises, as a volume that falls back on itself and creates a plan that allows the garden into its arms. It thus becomes the heart of the project. This is a fluent volume that breaks away from the ground towards the front, moving down as it turns until it leans fully backwards. This work projects a sense of movement, of a compact mass that has been stretched until it reached its present shape. This is highlighted by the longitudinal windows and the split levels on the top of the facades. Out of this fluent mass emerges the swimming pool as an extension of the house. This is directly related to the partly-covered area, which can be used both for parking cars or eating. Thus, this area and the swimming pool lie in close relation and function as one space. All this group is surrounded by a floor made of curved shapes which adapts both to the house and to the vegetation in the lot.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Maleny House by Bark Design Architects

Maleny House by Bark Design Architects | sustainable architecture | Scoop.it

The ‘Glass House Mountain House’ in Maleny, celebrates its site, perched on the edge of the remnant rim of the Glass House range, as well as the essence of its place – ‘sky and mountains’. Translated into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape it has qualities of being anchored, robust and earthbound as well as being transparent, light and floating.

Memorable to the experience is the ‘sanctuary’ of the courtyard space, whose edges are defined by ambiguous indoor outdoor thresholds of the transparent internal spaces, sitting between the refuge of a monumental basalt ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape. Engaging with existing topography, orientation, views and vegetation, the house balances economy and fine craft.

It celebrates economical finishes, directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are embroidered with highly crafted timber elements and pieces. Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese concept of wabi sabi – the beauty of things imperfect, impermanent and incomplete, allowed to weather and evolve with time...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Louver House, A Sustainable Architecture Building by LSS

Louver House, A Sustainable Architecture Building by LSS | sustainable architecture | Scoop.it
Louver House is a fusion of modern housing and traditional barn. It was designed by LSS to fulfill the client's passion for barns.

This sustainable architecture building combine the traditional barn structure (generous spaces; repetitive timber frames), modern building design, and an open and airy transparency in order to maximize the site’s dramatic views of of the adjacent corn field and nearby moody Atlantic coast.

This barn-like eco construction was built in on the edge of an open agricultural reserve, adjacent to a corn field, near the Atlantic shoreline. The unique of this house is the exterior. A series of louvers are the skin, creating transparency to let the natural day light flood the interior, also encourage the natural ventilation. When needed, these louvers can be closed for privacy. This system also creates a thin border between the indoor and outdoor spaces where five outdoor courtyards and gardens are arranged around the interior living areas under the peaked roof.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Itu House by Maristela Faccioli Architecture

Itu House by Maristela Faccioli Architecture | sustainable architecture | Scoop.it

Located in a condominium in the city of Itu, the land of this residence faces a lake and is neighbor to an area of preserved native forest. Given the program and construction constraints, the architects intention was to implement the constructed area respecting the 30 meters setback from the lake, determined by environmental legislation, meanwhile concentrating the majority of the indoors program in just on block. This was determinant in maintaining the lot as much permeable and green as possible.

more...
No comment yet.
Rescooped by Lauren Moss from innovative design
Scoop.it!

Casa Transportable house ÁPH80 by Ábaton

Casa Transportable house ÁPH80 by Ábaton | sustainable architecture | Scoop.it
Casa Transportable house ÁPH80 by Ábaton that fits on the back of a lorry and moved by road, with cement board walls and hinged panels.

Ábaton chose dimensions of nine by three metres to provide just enough space for two people and also allow the transportable house to be hoisted onto the back of a truck.

Externally the home is clad entirely in grey cement-board panels that hinge open to reveal sliding glass doors in the front and windows to the sides.

More details and photos at the link.



more...
Pre's curator insight, September 3, 2013 10:36 PM

This is a unique house, it looks like a box but it totally different. 

IrineLogs's comment, September 4, 2013 7:36 AM
Nice!
Mehdi BH's comment, September 5, 2013 10:39 AM
Great Idea :)
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Modular System for Sustainable Housing by Cso Arquitectura

A Modular System for Sustainable Housing by Cso Arquitectura | sustainable architecture | Scoop.it
SAMVS is a system of generation of industrialized open modular housing- the user can adapt it to his or her needs, and the product can be realized in a very short time with a fixed price and with the utilization of all kinds of sustainable systems.

Learn more about this efficient and innovative approach to green building at the link...
more...
Elisabeth Avalos's curator insight, October 18, 2013 11:55 AM

Vivienda sustentable

 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Villa Asserbo: A Sustainable, Printed House That Snaps Together ...

Villa Asserbo: A Sustainable, Printed House That Snaps Together ... | sustainable architecture | Scoop.it
We’ve covered 3D Printing a lot here at ArchDaily, but most of our coverage has been speculative and, frankly, futuristic – could we, one day, print out Gaudi-esque stone structures? Or even print a biologically-inspired, living house?

But today we heard a story about an alternative to 3D Printing‘s capabilities in the here and now - and its implications are pretty exciting.In a small town outside of Copenhagen, Danish architects Eentileen joined forces with London-based digital fabrication and architecture specialists, Facit Homes, to create Villa Asserbo: a 1,250 square foot, sustainable home made from Nordic plywood fabricated via CNC miller and easily “snapped” together.No heavy machinery, no cranes, no large labor force. Just a couple of guys, a few easily printed pieces, and six weeks.

The architects are looking to make the houses open to the public soon. If their easy, sustainable, well-designed model is the immediate future of alternative to 3D Printing (and considering it’s such a “snap,” it very well might be), then we’re all aboard...

more...
Ursula O'Reilly Traynor's comment, November 3, 2012 3:24 AM
we love this house! I am a fan of Facit ..we have pinned this in Pinterest ty :)
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill!

Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill! | sustainable architecture | Scoop.it
Hill House, located in Melbourne's northern suburbs, has received a playful and dynamic makeover by Andrew Maynard Architects.

The extension, which was added over 10 years ago, had created a dark inside area. So to bring more light into the space, the architects made an upgrade that would maximize the use of the south-facing backyard. The structure now finds itself fully-integrated with the landscaped outdoor space and flooded with light, and the backyard has become a central feature to the building with plenty of space for play and relaxation...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

North Bay Residence by Touzet Studio

North Bay Residence by Touzet Studio | sustainable architecture | Scoop.it

The house is designed running East-West, on the North side of the property. It is intersected by two other elements, forming a series of three courtyards – each with its own separate and unique character. The street-side of the property contains a number of mature live oaks which helped inform the character of the first court.

The 1st court, the “Tree Court” is bound by the Florida keystone-clad wall of the Guest Quarters volume and garage. The court is sheltered by the natural canopy of the oak trees.

The 2nd court, the “Rain Court” is bound on three sides by the circulation spine of the main bar, the Guest Quarters, and the 2-story living room and opens onto a dense garden wall.

The third court, the “Water court” faces the Bay, and was designed to create an exterior environment that encouraged full access to the Bay and its long vistas. The second canopy to shield a court is the concrete “parasol” that extends above the living room volume.

It is positioned so as to offer solar and rain protection. By being lifted above the roof, it allows the Bay breezes to flow through the site, keeping both the Water Court and Rain Court cool. It also acts as a solar reflector, blocking direct sun through most of the day but allowing the light that is reflected off the single membrane roof of the living room roof to bounce off its underside...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Green architecture by Yoka Sara: A contemporary paradise

Green architecture by Yoka Sara: A contemporary paradise | sustainable architecture | Scoop.it

This house by Yoka Sara has to be one of the most sumptuous and desirable examples of green architecture.

Located in Bali, this retreat was built using natural resources in conjunction with more contemporary construction materials. The clear intention was to create a luxurious home that was in complete visual harmony with its surroundings...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Double Functionality for a Family House

Double Functionality for a Family House | sustainable architecture | Scoop.it

A house can receive different functionalities during its life… some areas may become office areas, libraries or extensions of certain rooms that need transformations. This one was built on an elongate, slightly sloping land, near orchards and vineyards. The project aimed to respond to a “house changing” when needed.

The prominent structural temples in the form of a stylized unfolded paper clip, connects the two units of use. The cantilevered office block penetrates the space bar, creating two separate habitats. The office area is based entirely on the public open space, to the northwest, while the residence tract is oriented entirely toward the experience of nature, to the southeast.

more...
No comment yet.