sustainable archi...
Follow
Find tag "glass"
123.3K views | +1 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Glass Farmhouse by Olson Kundig Architects

The Glass Farmhouse by Olson Kundig Architects | sustainable architecture | Scoop.it

From the architects:

Located in Northeast Oregon, this small house is conceived as a contemporary glass box that floats atop the surrounding wheat fields. The design of the house and the accompanying wood-frame barn responds to the local vernacular of barns and farmhouses in the Pacific Northwest while responding to the client’s deep interest in the design of Philip Johnson’s Glass House.

Facing south towards the distant mountains, the house adapts well to the cold, snowy winters and hot, dry summers. In the winter, the orientation takes advantage of passive solar heat gain from the low-angled winter sun; in the summer, roof overhangs and a light shelf block the high hot summer sun from entering. Large, operable windows of high-efficiency glass provide cross-ventilation cooling, lessening the house’s need for air-conditioning.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter | sustainable architecture | Scoop.it

The goal for this project was to provide a direct relationship with the dramatic archipelago landscape and to create a simple platform which would offer several diverse readings of the relationship between space and nature. Conceived as a light-weight construction in wood and glass and located in Stockholm’s outer archipelago, this summer house was built within the specific conditions prevailing on the island.

Without any car access, all materials had to be brought by boat from the mainland. Wood was chosen throughout the design in order to provide simplicity of construction and to minimize difficulties with heavy transportation.

The horizontal character of the black-stained exterior relates to the verticality of the island’s tall pines, and mirrored views of the Baltic Sea. The geometry of the plan is generated by the specifics of the site; the house sits on a flat surface between two rocky outcrops, and is oriented simultaneously towards the sun in south and towards sea views in the west. With smaller rooms placed behind, the three large social areas of the house open up to the terrace and provide an open platform, criss-crossed by sliding glass...

 

Visit the article link for more images, as well as additional details on the sustainable strategies incorporated into the design and construction of this modern home...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Chicago-based architect, Jeanne Gang, just unveiled the latest project planned to border New York City’s beloved High Line. The 180,000 square-foot office tower with ground level retail will replace an existing, disused meatpacking plant along 10th Avenue between 13th and 14th streets. It will feature a glass facade that is intelligently shaped to avoid the disruption of light, air and views from the High Line.

The gem-like façade displays the exciting architectural potential of expanded notions of solar-driven zoning—and a skyscraper that enhances the public life of the city in ways that a stand-alone icon cannot. 

Dubbed the Solar Carve Tower, the mid-rise structure is currently pending city approval and is planned for completion in 2015.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Greenhouse of steel trees in Switzerland: a pavilion inspired by nature

Greenhouse of steel trees in Switzerland: a pavilion inspired by nature | sustainable architecture | Scoop.it

Steel trees with sprawling branches support the glass roof of this greenhouse in Switzerland. Designed by Buehrer Wuest Architekten and located in a botanical garden outside the village of Grüningen, the greenhouse is used for growing subtropical plants such as banana and papaya.

The architects borrowed structural patterns found in nature, like the membranes of a leaf, to create the geometric structure of the roof. 

 

From the architects: 'The new pavilion at the botanical garden at Grueningen relates strongly to its context. The design was inspired by the surrounding forest, not the built environment. Both the formal vocabulary and the structural concept derive from nature. The pavilion is conceived to harmonize with and expand the forest. The geometry of the roof as surrounding membrane was determined by the position of the old and new trunks. The forest was augmented by four steel trees that form the primary structural system of the pavilion. At about five meters, the trunks branch toward the treetop, which forms the natural roof. A secondary glass construction, suspended from the steel branches, encloses the inner space of the greenhouse.'

 

See more images of this innovative and contextually-inspired project at the link...

more...
No comment yet.