sustainable archi...
Follow
Find tag "cedar"
124.2K views | +2 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

S House by Glamuzina Paterson Architects

S House by Glamuzina Paterson Architects | sustainable architecture | Scoop.it

This timber-clad house in Auckland by New Zealand studio Glamuzina Paterson Architects zigzags across its site to outline gardens on both its east and west sides.

The residence is named 'S House' in reference to its angular plan, designed to offer an alternative to a typical plot house with rectangular front and back yards.

"The house becomes the active space between the gardens, and affords the occupants multiple views and sectional level changes as they move through the site," explain the architects...

more...
Alekos Tsimpounis's comment, September 15, 2013 8:43 AM
gi8a
JMS1 Group9's curator insight, September 18, 2013 2:44 AM

I have seen beautiful, attractive and magnificent houses but i would buy or spend time in a house like this with beautiful gardening, a creative and an unsual shape. I love its view and it is unique and most improtant it is surrounded by nature.

 

-Ignesia

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

70F | Sheep stable Almere

70F | Sheep stable Almere | sustainable architecture | Scoop.it

The city of Almere has a sheep population of about 80 sheep. The sheep are mobilized to keep the powerful weed “acanthus” or “bears-breech” that grows in the “vroege vogel” – forest and “kromsloot” – park in Almere under control.


To centralize and house this population, a sheep stable was needed. The stable is designed with an a-symmetrical homogeneous cross-section. The part of the building where the sheep reside is relatively low; the high part is situated above the (public) pathway and the hay storage section, making it possible to store a maximum amount of hay.

This shape also creates a natural flow for the air inside the building, which is refreshed by two slits at the foot of each long side of the building.  The detailing of the corner of the building, where the long façade ends and the gable starts, is extremely important for the overall experience of the architecture of this building. It emphasises the cross sectional shape of the building, and finishes the long façade of the building, which starts as a façade and slowly becomes roof...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Garden Home by in.it.studios

Garden Home by in.it.studios | sustainable architecture | Scoop.it
The site – the rear of a detached home in Kent, England, offers a unique contemporary living space for a couple who required additional room for elderly loved ones. The 2 bedroom home provides 98 sq/m of independent living space for the elderly parents and offers a solution for bringing the family together whilst providing the necessary separate living spaces.

The architectural focus of this build is a practical, modern and relaxing space in an open-plan layout that offers great value for money.

The exterior offers a superb environmental design; where sustainability is achieved without compromising aesthetics or incurring increased costs. The building is clad in Western Red Cedar, which has better durability and lifespan due to its natural oils. Furthermore, the cedar used is sustainably sourced from certified forests. The living roof effortlessly ties in with its surroundings, requiring zero maintenance.

Not only does this build offer a great eco design and layout, it lives up to its environmentally friendly features as in.it.studios has managed to exceed U-value guidelines set by British Building Regulations, providing their clients with a well insulated home and savings on their energy bills...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Zinc + Cedar Cladding for Green Contemporary Home in Connecticut

Zinc + Cedar Cladding for Green Contemporary Home in Connecticut | sustainable architecture | Scoop.it

173 Park Street Residence is an impressive three level home designed by Greenwich-based studio Joeb Moore + Partners and located in New Canaan, Connecticut, United States. The project occupies an area of 5,300 square feet and is structured on three levels. According to the architects, the goal was to “construct a state of the art building, incorporating contemporary and green technologies and products directed by world-class design.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Adaptive Reuse + Environmental Architecture at Claremont University's New Campus

Adaptive Reuse + Environmental Architecture at Claremont University's New Campus | sustainable architecture | Scoop.it

This new Administrative Campus Center for the Claremont University Consortium (CUC) consolidates the majority of CUC departments and services into a single location through the adaptive re-use of an under-utilized 42,000 square feet maintenance building.


The new Center allows CUC to create a unique and vibrant work environment with a well-defined public character in an environmentally sensitive manner, and provides a collective gathering place for both the Colleges and the broader community.

The project deploys a series of intertwined, materially rich, tactical architectural elements that reprogram the existing facility and redefines its public presence. These include a continuous 740 foot long cedar screen, a custom ceiling cloud, a digital garden, and a field of 168 solar chimneys that providing natural light through the space...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | sustainable architecture | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Curved House by Hufft Projects

Curved House by Hufft Projects | sustainable architecture | Scoop.it

The Curved House is a modern residence with distinctive lines. Conceived in plan as a U-shaped form, this residence features a courtyard that allows for a private retreat to an outdoor pool and a custom fire pit. The master wing flanks one side of this central space while the living spaces, a pool cabana, and a view to an adjacent creek form the remainder of the perimeter. A signature masonry wall gently curves in two places signifying both the primary entrance and the western wall of the pool cabana.

An eclectic and vibrant material palette of brick, Spanish roof tile, Ipe, Western Red Cedar, and various interior finish tiles add to the dramatic expanse of the residence. The client’s interest in suitability is manifested in numerous locations, which include a photovoltaic array on the cabana roof, a geothermal system, radiant floor heating, and a design which provides natural daylighting and views in every room.

more...
No comment yet.