sustainable archi...
Follow
Find tag "canada"
154.1K views | +24 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Mont-Laurier Theatre by FABG Combines Local Forestry and New Technologies

The Mont-Laurier Theatre by FABG Combines Local Forestry and New Technologies | sustainable architecture | Scoop.it

Located in the Laurentian Mountains on the southern embankment of the Lievre River in Canada,  the Mont-Laurier Theatre is a multi-purpose venue – theatre, convention centre and concert hall that emphasizes the importance of timber in the region. FABG based the design on an architectural proposition of a structural grid of cross-laminated wood beams that support the roof and create a canopy over the main entrance.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Cantilevered Two Hulls House Overlooking the Sea in Nova Scotia, Canada

Cantilevered Two Hulls House Overlooking the Sea in Nova Scotia, Canada | sustainable architecture | Scoop.it

Two Hulls is a detached house in Nova Scotia, Canada, that allows water to flow freely underneath the structure.

Floating above the sandy beach, Two Hulls is one of the many fascinating detached houses designed by  MacKay-Lyons Sweetapple Architects. Cantilevered on concrete foundations, it allows the water to flow freely underneath the structure, without harming the house in any way. The perfect place to construct a seaside refuge home, the isolated plot of land, guarded by trees and lush vegetation on one side and the sea on the other,  offers mind-blowing views, encouraging a relaxing lifestyle...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Twisting LEED Platinum Telus Sky Tower for Calgary by BIG

A Twisting LEED Platinum Telus Sky Tower for Calgary by BIG | sustainable architecture | Scoop.it
BIG releases plans for the Telus Sky Tower, a new eco residential and office project in the heart of downtown Calgary.


BIG is making headway in Canada with a brand new LEED Platinum residential and office tower for downtown Calgary. Located in the heart of the city right next to a light rail station and the Foster + Partners-designed Bow Skyscraper, the Telus Sky Tower provides office space on the lower floors, then tapers and twists to accommodate private residences and a sky garden up top. The new eco tower will help create a more vibrant and walkable city center.

more...
Travis Haggerty's curator insight, July 11, 2013 11:29 AM

What a beautifully designed tower. I would love to see this some day. My hat goes off to the team at BIG 

Norm Miller's curator insight, July 11, 2013 1:10 PM

Large buildings can be green.

Te L - Us Business Solutions's comment, July 12, 2013 8:18 PM
I just like the name in the heading - Te L - Us
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin | sustainable architecture | Scoop.it

Ecologia Montréal, designed by Gervais Fortin, is the first single dweling home in Montreal, Canada aiming for a Platinum LEED certification.

The owner, in collaboration of the Ecologia Foundation, had the objective to reduce the home's ecological footprint by using healthy, local and non-toxic materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing good, contemporary design. All the materials were hand-picked from the most ecoresponsible suppliers of Quebec and featured a combination of exposed beams, large windows and an inner courtyard, creating a cozy and modern living space.

In addition to utilizing a geothermal system, he structure of the house is built with insulating concrete forms, mostly constituted of 100% recycled materials. As for the concrete used for the structure and as thermal mass, concrete contains 39% recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all.

Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water. The combination of all these factors harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and its occupants...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Valley Residence In Rural Canada Topping A Narrow Ridge

Valley Residence In Rural Canada Topping A Narrow Ridge | sustainable architecture | Scoop.it

Located in a valley of rural Canada, this exemplary residence was designed by Bohlin Cywinski Jackson, the same architect that worked on the Port Townsend Residence in Washington. The modern rural house spreads over 6,300 square meters along the crest of a narrow ridge, hence its name – the Ridge House.

Prepared to be both a social and a solitary space, the modern house invites sunlight in, but protects the interiors from too much sun with the help of large overhangs across its single sloped roof. Defined by the surrounding presence of an evergreen and hardwood forest, this quiet retreat is described by the architects: “After entering the site through a thick grove of evergreens, the drive turns to reveal the first glimpse of the home— a long, linear core of cut stone sliding under a single slope roof and through a delicate glass volume...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Hillside Residence Taking Advantage Of The Surroundings

Hillside Residence Taking Advantage Of The Surroundings | sustainable architecture | Scoop.it

Part of a hillside housing project named Les Terrasses Cap-à-l’Aigle and located in Charlevoix, Quebec, Canada, this stunning modern residence benefits from panoramic views over the St. Lawrence River and surrounding mountainscape. Known as Malbaie VI Marée Basse, the two story residential development was designed by Montreal-based studio Mu Architecture and completed last September.

Occupying 3,200 square foot, two cedar shingle volumes are perfectly positioned for massive sunlight intake and provide the owners with beautiful panoramas from multiple vantage points.

A terrace the inhabitants stay strongly connected to the surroundings.

Under the house’s green roof, bedrooms occupy the higher level and social spaces, the lower one. On the ground floor, a red metal spiral staircase visually connecting the open floor plan. Cedar ceilings pierced by lights float over radiant concrete floors, bounding the interior design together...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The new VanDusen Botanical Garden Visitor Centre by Perkins+Will

The new VanDusen Botanical Garden Visitor Centre by Perkins+Will | sustainable architecture | Scoop.it
This is the VanDusen Botanical Garden Visitor Centre. It’s a new addition to the city of Vancouver, Canada.

The green building was designed by Perkins+Will and it bends beautifully in the surrounding landscape. The combination between modern architecture and nature is in constant balance and the design and the materials contribute to this effect. Not only that the visitor center is surrounded by nature but it’s also a green building designed with green building strategies to help it achieve net-zero energy...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

High-tech greenhouse planned for downtown Vancouver parkade rooftop

High-tech greenhouse planned for downtown Vancouver parkade rooftop | sustainable architecture | Scoop.it

The roof of a city-owned downtown parkade will be converted to a high-tech vertical growing space capable of producing 95 tonnes of fresh vegetables a year.

Vancouver-based Valcent Products has entered into a memorandum of understanding with EasyPark, the corporate manager of the city’s parkades, to build a 6,000-square-foot greenhouse on underutilized space on the roof of the parkade at 535 Richards Street, in the heart of the downtown core.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Community + Contemporary Architecture: Cree Cultural Institute in Canada

Community + Contemporary Architecture: Cree Cultural Institute in Canada | sustainable architecture | Scoop.it

Rubin&Rotman Architects completed Aanischaaukamikw Cree Cultural Institute in the Canadian village of Oujé-Bougoumou, paying tribute to local architecture.

The Institute includes an exhibition hall, making it both a museum and meeting place, with community activities such as dance and music shows taking place, along with more intimate gatherings featuring storytellers and elders. On the lower floor are the offices of associations involved in preserving the Cree language, hunting methods and arts and handicrafts, as well as in promoting tourism. Wood is used extensively, evoking the fundamental importance of the forest to the Cree people. Special attention was paid to transposing symbolic elements reflecting traditional Cree habitat to this contemporary building. The open plan and transparency of the ground floor make the Institute the heart of the community.

more...
ParadigmGallery's curator insight, July 27, 2014 3:45 PM

We admire the way the Cree culture and aesthetic is blended into the modern structure. It pays homage to their origins but offers the community a beautiful facility.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | sustainable architecture | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...

more...
Lola Ripollés's curator insight, December 16, 2013 4:58 PM

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group | sustainable architecture | Scoop.it
The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory.

The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

With time, materials will allow the architecture to mature, growing into its site. The zinc fascia will patina to a soft grey, and a permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits of locally-salvaged elm  will weather & a vegetated roof, planted with local grasses, will grow to become a raised piece of the forest floor.

As seasons pass, the reflected colors of the forest transform the building and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in specific ways, shaping snow into extensions of the structure.


See more of this contextual, unique project at the link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Passive House And Net Zero: The Zero E House

Passive House And Net Zero: The Zero E House | sustainable architecture | Scoop.it

The Zero E House was designed by Neil Burford and Alex Pearson of Joseph Thurrott Architects of Dundee, Scotland.

The architects envisioned a home constructed of timber, zinc, and polycarbonate cladding, with cross-laminated timber (CLT) structural walls. CLT –which has been used in Europe for a decade or so, but has yet to see widespread use in North America — is an engineered mass timber product that bears little resemblance to traditional wood. It is composed of dense, solid panels of wood engineered for strength through layers of laminations that meet (and in some cases exceed) the performance of reinforced concrete, but with less ecological impact.

These walls, combined with hemp fiber insulation, form the tight, highly insulated building envelope necessary to keep heating and cooling costs to an absolute minimum, as per Passive House strategy, while putting less demand on the home’s renewable energy systems in order to achieve net zero status...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Brick Factory Transformed Into the Sustainable Evergreen Headquarters in Toronto

Brick Factory Transformed Into the Sustainable Evergreen Headquarters in Toronto | sustainable architecture | Scoop.it

What was once a brick factory in Toronto is now the headquarters for the Evergreen Foundation and a thriving hub for nature, education, and culture. The green renovation project called Evergreen Brick Works was led by Diamond Schmitt Architects and resulted in new facilities for the organization and a rehabilitated brownfield in Toronto's Don Valley. They also constructed a new LEED Platinum-designed building called the Centre For Green Cities to house the admin, education and welcome center for the non-profit organization...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

+HOUSE by Superkül: good design + sustainability

+HOUSE by Superkül: good design + sustainability | sustainable architecture | Scoop.it

+HOUSE exemplifies a sustainable and healthy approach to building without sacrificingdesign.

Sited facing the bank of a stream-fed pond, this four-season house is nestled into a natural slope. Extensive 14-ft high glazing offers expansive views of the landscape and access to a full-length deck. Bedrooms are located on opposite ends of the rectangular plan, book-ending the open living spaces.

+ HOUSE is embedded with a wealth of health sensitive materials and methods. Built of inert cementitious blocks that inhibit the growth of fungi and molds, the walls are finished with a natural clay plaster that requires no paint finish. A soy-based sealer was used for the concrete floors and counters, and untreated silk and hemp fabric was used for the curtains.

Achieving a healthy house for both client and environment meant extensive research into a wide range of products and locally produced materials suited to the climate. A green roof, heat-mirror triple glazing, solar shading, passive ventilation and daylighting, and a geothermal system are just some of the features of this LEED Gold-targeted project...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre by Perkins+Will

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre by Perkins+Will | sustainable architecture | Scoop.it

The VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from a visual and ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the1,765-square-metre building is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth and concrete walls. Designed to exceed LEED Platinum status, the Visitor Centre is pursuing the Living Building Challenge—the most stringent measurement of sustainability in the built environment. The facility uses on-site, renewable sources to achieve net-zero energy on an annual basis; sequesters enough carbon to achieve carbon neutrality; uses filtered rainwater for the building’s greywater requirements; and treats 100% of blackwater in an on-site bioreactor...

more...
No comment yet.