scatol8®
Follow
Find tag "spain"
13.7K views | +3 today
scatol8®
Per rilevare e monitorare consumi energetici, temperatura, umidità e altre variabili ambientali
Curated by scatol8
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

The Non Program Pavilion by Jesús Torres García

The Non Program Pavilion by Jesús Torres García | scatol8® | Scoop.it

Located in Spain, near the Mediterranean Sea, this small pavilion is surrounded by a remarkable landscape. The construction is defined by the relation between the landscape and the structure on the field.


The structure developed itself as a flower, subscribing to Oscar Niemeyer’s approach. The whole project has been composed in the concept of “how to build in natural landscape?” The non-program pavilion disappears in the landscape, attempting to erase the division between the intervention and the area. This concern of integration reaches the point where the landscape generates the architecture itself.


The non-definition of the program has a wide range of uses, such as providing environmental awareness, doubling as an exposition hall or music hall, and providing activities support for the wider community. The interior space is as free as the liberty of program, furnishing the space with the energy of each use...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | scatol8® | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.

 

In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.

 

View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily's feature...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from Digital Sustainability
Scoop.it!

Site, Context + Renewable Energy at ITER Building Technology Park by Estudio Lunar

Site, Context + Renewable Energy at ITER Building Technology Park by Estudio Lunar | scatol8® | Scoop.it

Located in Tenerife, one of the most populated islands in Spain, the second prize winning proposal for the ITER Building Technology Park settles in like a crater, relating to its volcanic surroundings.

Estudio Lunar‘s design consists of two elements, the first one contains the program which is situated in the terrain interacting with it; and the second element that is situated over the terrain and only touches it to create the main access in the north protecting the building from the prevalent winds coming from the north-east.

 

The roof of the building offers 2800 m2 for solar panels with the peak conditions. On the underground floors we have the most essential natural energetic systems: natural isolation, solar protection, cross ventilation, and thermic inertia. The underground levels take advantage of all the energy accumulated in the ground as a natural isolation, keeping a stable temperature during all the year without needing any additional energy contribution. The small courtyards system that organizes the program underground offers natural light and cross ventilation to renew the air inside...


Via Lauren Moss, Digital Sustainability
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Institute for Advanced Architecture of Catalonia: Endesa Pavilion

Institute for Advanced Architecture of Catalonia: Endesa Pavilion | scatol8® | Scoop.it

The Institute for Advanced Architecture of Catalonia designed the Endesa Pavilion, as part of the Smart City Expo in Barcelona, Spain.

The structure brings the distributed intelligence concept to the realm of architecture through a multiscalar aproach. The project aims to define an adaptative constructive system able to respond each solicitation at the lowest scale. By doing this, each single module could answer to his own structural, energetical and enviromental needings. The skin will act as a network of inteligent nodes, a “solar brick” that protects from the solar radiation, collects and storage the energy the data at the local scale.

During one year it will perform as a meeting point for knowledge interchange as well as a benchmark for smart grid technologies...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.