scatol8®
16.2K views | +0 today
Follow
scatol8®
Per rilevare e monitorare consumi energetici, temperatura, umidità e altre variabili ambientali
Curated by scatol8
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Bridge House: Self-Sufficient Residence in the Netherlands

Bridge House: Self-Sufficient Residence in the Netherlands | scatol8® | Scoop.it

Designed by 123DV, the Bridge House in the Netherlands is set in a newly developed estate in the unique, tree-lined landscape of the Dutch Achterhoek, where unexpected scenes of rural beauty are always just around the bend.


Its setting is a wide-open space that frames the park, which blends into the landscape around it, and the property has been carefully restored to its original state. To make the soil less fertile, the top layer was removed and in the interest of sustainability, this soil was reused to form a raised area beneath the house. The result is a traditional Dutch terp dwelling, a house on top of a hill that contains the cellar.

Sustainability inspired the design, and the villa is self-sufficient. At any time, the occupants can go off the grid without losing their energy supply. Water is drawn from a private well, and the practical and sustainable built-in features include solar panels, roof and floor heating through thermal energy storage, reuse of rainwater, a septic tank, shielded power cables, and Heat Mirror glass. This unique glass acts as an efficient and environmentally friendly awning, cooling the house and keeping out excess heat...


More photos and information at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

University of Applied Sciences by BDG Architecten

University of Applied Sciences by BDG Architecten | scatol8® | Scoop.it

This building challenges the preconception of an exclusively formal climate for institutions of higher learning. Designed by BDG Architecten, the CAH University of Applied Sciences in Dronten (a school for agricultural studies) symbolizes a new educational vernacular.

In line with BDG’s programmatic doctrine, the overall design of the building is driven by a strong sustainable concept with the efficient use of sunlight, rainwater and clean air flow.
The solution was a 16-m-high greenhouse, inside which two buildings provide space for both people and plants. The greenhouse functions as a huge air duct, regulating ventilation through an integrated smart climate system. Passive cooling in the form of solar blinds and etched-glass panels prevents overheating in the summer. Rainwater is collected and reused to flush toilets and to clean the building.

The architects’ inside-outside juxtaposition of volumes. Composed of a skeleton of white steel trusses and modular glass panels, the outermost structure encompasses a pair of timber-clad buildings whose solidity cuts through the otherwise light-filled structure. The incorporation of vegetation at various places increases the flow of fresh air and further diminishes the sense of enclosure...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

The Netherlands Institute of Ecology: Raising the Bar with Cradle-to-Cradle Design

The Netherlands Institute of Ecology: Raising the Bar with Cradle-to-Cradle Design | scatol8® | Scoop.it

The Netherlands Institute of Ecology (NIOO) is a truly innovative green laboratory.


From NIOO director Louise Vet: ”Ecologists... do high-level research on genomes and biodiversity, and I wanted the building to express this.” Thus, she chose Claus en Kaan Architecten, a Dutch architectural practice with a track record in laboratory design and challenged the architects to design a building that embodied cradle-to-cradle principles.


Claua en Kaan rose to the challenge with a variety of sustainable strategies. The linear building, 335 feet by 100 feet, has west-facing, sealed laboratories that manage heat gain via a deep brise-soleil. Windows on the east side are operable, allowing daylight and views of the surrounding environment, populated with native plants.

Vertical light-wells span two floors; a core of support labs not requiring daylight occupies the center of the building. The building’s columns were spaced in such a way as to allow for flexibility in future renovation, which is likely to prove a key factor in its longevity, and a green roof shares space with a roof deck.

Heating and cooling is handled via underground storage, making use of deep vertical pipes that store heat from solar arrays and the building at 984 feet below ground. A radiant, in-floor system circulates the warmed water through the concrete floors.

Additionally, the building treats all of its own greywater on site, and releases it into the surrounding landscape.


The architects here are to be commended on this design, as green laboratories are notoriously hard to design. By embodying cradle-to-cradle principles — as well as tailored green build strategies — the Netherlands Institute of Ecology raises the bar.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from green streets
Scoop.it!

Innovation & Public Space: Melkwegbridge by NEXT Architects and Rietveld Landscape

Innovation & Public Space: Melkwegbridge by NEXT Architects and Rietveld Landscape | scatol8® | Scoop.it

The new Melkweg Bridge in Purmerend (NL) connects the old and new parts of the city with a unique design that accomodates both pedestrians and cyclists.


Developed by Dutch studios NEXT Architects and Rietveld Landscape, the bridge crosses the Noordhollandsch Kanaal to connect the historic city centre with the growing Weidevenne district in the south-west and is the first stage in a masterplan for the canal and its periphery. It does so with a steeply arching upper level for pedestrians and a zig-zagging lower level for cyclists and wheelchairs. The massive arch reaches the height of 12m above water level and offers incredible views over the city, with a high lookout that is an attraction in itself, letting users fully experience the relationship between the new and historic center of Purmerend.

 

"The aim of the design team was to create a new area with a specific identity, which could work as a connector between the old and the new centre," said NEXT Architects' Marijn Schenk...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands | scatol8® | Scoop.it

Amsterdam-based Hofman Dujardin Architects, in collaboration with Fokkema & Partners, has helped sustainable energy company Eneco practice what it preaches with the design of its headquarters in Rotterdam. The 14-floor office has been operational since April, with employees enjoying one of the Europe's best workspaces.


The heart of the building is a central atrium surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, restaurant, service desk and auditorium. Sun collectors on the south façade and on the roof track the sun throughout the day, absorbing the maximum amount of solar energy.

The working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on a white terrazzo floor. Some islands are open spaces and others enclosed for privacy but they are all executed with vibrant colours and materials. Those on the ground floor are red, purple and orange, while those on the first floor are in different shades of verdant green (meeting rooms) and blue (working spaces). The diversity of color and materials on the work islands are not only lively and inviting but give the different spaces specific identities and atmospheres that enable people to orientate themselves better in the office.


Learn more about the sustainable strategies incorporated into the design of this green office space at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.