scatol8®
16.1K views | +0 today
Follow
scatol8®
Per rilevare e monitorare consumi energetici, temperatura, umidità e altre variabili ambientali
Curated by scatol8
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

The Non Program Pavilion by Jesús Torres García

The Non Program Pavilion by Jesús Torres García | scatol8® | Scoop.it

Located in Spain, near the Mediterranean Sea, this small pavilion is surrounded by a remarkable landscape. The construction is defined by the relation between the landscape and the structure on the field.


The structure developed itself as a flower, subscribing to Oscar Niemeyer’s approach. The whole project has been composed in the concept of “how to build in natural landscape?” The non-program pavilion disappears in the landscape, attempting to erase the division between the intervention and the area. This concern of integration reaches the point where the landscape generates the architecture itself.


The non-definition of the program has a wide range of uses, such as providing environmental awareness, doubling as an exposition hall or music hall, and providing activities support for the wider community. The interior space is as free as the liberty of program, furnishing the space with the energy of each use...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects | scatol8® | Scoop.it

COOKFOX designs a biophilic office building along the High Line that looks to connect with nature and serve as the next version of the sustainable workplace...


While One Bryant Park—the firm’s groundbreaking Platinum LEED tower—distinguished itself on the city skyline with a glacial, shard-like glass profile- 510 West 22nd Street responds directly to the neighboring elevated-rail-turned-urban-park and seeks to connect tenants with the landscape.

The building’s glass curtain wall has dark metal mullions that reflect the High Line’s steel structure and brise-soleils that reduce glare and mitigate heat. The building also has a High Line of its own with a rooftop garden, complete with mobile planters on train tracks.

Inside, high ceilings, abundant daylight, and an under-floor ventilation system create a healthy environment. Views were optimized by cantilevering the floor slabs, making way for unbroken expanses of glass on the perimeter. Operable windows provide access to fresh air and let in the sounds of the birds who live in the High Line’s birch thicket just outside.

510 will seek a LEED Platinum rating, banking not just on the energy saving measures of its high-performance envelope and efficient mechanical systems, but on the strides it takes in establishing an environment conducive to the health and well-being of its human inhabitants...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape | scatol8® | Scoop.it

Bordering the Atacama Desert in Chile’s Andes Mountains, Valle de Elqui boasts an abundance of natural assets including a stable, hot climate favorable for wine growing and postcard-clear skies, coupled with high natural magnetism for some of the best star gazing in the Southern Hemisphere.

Resting in the heart of the valley, Hotel Elqui Domos provides a unique eco-tourism accommodation experience through its spatial composition and relationship to place. The original complex was designed by architects Rodrigo Duque Motta as a series of seven geodesic dome tents.

Recently, the hotel has added four wooden cabanas, each intended as a private observatory and space for introspection. Perching very lightly on the landscape, the cabins negotiate the views of the valley and mountain from opposing sides. Their stilt-like foundations are sympathetic to the surrounding vegetation and topographical variations in the land, and the upper roof decks accentuate their privileged position within the site’s geography...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | scatol8® | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by scatol8 from iGeneration - 21st Century Education (Pedagogy & Digital Innovation)
Scoop.it!

Conservation and EcoSystems - free resources and interactives

Conservation and EcoSystems - free resources and interactives | scatol8® | Scoop.it
Nature works everywhere, understanding how nature affects our lives every day. Forests, reefs, rivers, watersheds — all ecosystems impact human life.

Via Tom D'Amico (@TDOttawa)
more...
Lynette DeBoer's curator insight, August 1, 2013 9:12 AM

a bright colourful presentation that has some interesting interactive tasks for students about conservation

Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria | scatol8® | Scoop.it

With a tight budget, focusing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential for this residential project in Austria. The result is a two-room-apartment of prefabricated timber elements on a concrete foundation.

A large living space, two small bedrooms and the entrance are organized around a central core containing the bathroom and technical installations. Four large openings create unique views into the surrounding landscape. According to their orientation – private or public, varying in size and position, with or without parapet, each deeply cut opening has its own characteristic.

A large window to the west offering an idyllic view of the landscape and an entrance leading to the neighbors and outdoors. Sitting on the wooden terrace, the homeowner finds peace and nature, receiving regular visits of neighbors and even those from local rabbits, foxes and deer...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.