scatol8®
Follow
Find tag "denmark"
13.4K views | +1 today
scatol8®
Per rilevare e monitorare consumi energetici, temperatura, umidità e altre variabili ambientali
Curated by scatol8
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Housing in Denmark by Lendager Architects

Sustainable Housing in Denmark by Lendager Architects | scatol8® | Scoop.it
Lendager Architects announced their first prize win in the competition to build the first DGNB-certified housing project in Denmark in Næstved.

DGNB is a new green building certification system expected to become the scale for sustainability in Europe. DGNB-Certification focuses on three equally weighted parameters: Environmental-, Social- and economical sustainability, for a holistic evaluation of built projects.

In total, the project will have 24 single family homes, built around a shared courtyard to encourage community and shared resources. Passive solar design with optimized window and shade placement allows for passive cooling and heating. Energy efficient design, including a tight thermal envelope with energy saving systems reduces power consumption, while rooftop photovoltaics produce electricity. Green roofs protect the home and provide further insulation. A close connection with nature and gardens encourages residents to live off the land.

As Lendager Architects told us about the project, “We wanted to answer the questions of how we can build without affecting the environment, how we can build without using new materials, how we can build houses that produce more energy than they use, and how sharing becomes a natural part of the daily life.”
Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | scatol8® | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.


This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...

 

Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by scatol8 from sustainable architecture
Scoop.it!

Henning Larsen Architects: Low-energy office building in Denmark

Henning Larsen Architects: Low-energy office building in Denmark | scatol8® | Scoop.it

The new office building of Energinet.dk in Ballerup has achieved the lowest energy class possible by means of optimizing the design and geometry. The building has an annual energy consumption of only 47,7 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption.

A flexible and easily comprehensible layout consists of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape.

The atrium is identity-creating, open and active. A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open design as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy to change the interior layout in the future.

 

Visit the link to view more images of this low-energy design in Denmark...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.