PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "wood"
1.6K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

A Watertower Transformed into Watchtower: Watertower by Zecc Architecten

A Watertower Transformed into Watchtower: Watertower by Zecc Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

One could certainly say there’s an MC Escher quality to the dramatic staircase designed by Zecc Architecten for the transformation of the Sint Jansklooster Watertower in the Netherlands into a watchtower. The Dutch architects converted the water tower situated in the middle of a nature preserve, into a “route architecturale” (architectural route) leading up to a spectacular 360 degree view of De Wieden. The repurposed tank still contains the original steel staircase that intertwines with the new and functional wooden one. 

More at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Omizubata N House in the Forest of Karuizawa by Iida Archiship Studio

Omizubata N House in the Forest of Karuizawa by Iida Archiship Studio | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The village of Karruizawa, Nagano Prefect, is a destination commonly sought after by Tokyo dwellers looking for a peaceful getaway. It’s easy to see the zen-like qualities a rural retreat like Omizubata N House offers its owners when they escape the city and its 13 million inhabitants. The interior of the oversized cabin is finished entirely with wood adding to the natural feel of the forest surroundings.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Bernardo Bader's Haus Fontanella is a chalet built from local wood

Bernardo Bader's Haus Fontanella is a chalet built from local wood | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Bernardo Bader Architects sourced pine and spruce from the surrounding slopes to build this picturesque chalet in a village of western Austria.

The house is situated on a inclined south-terrace-plane to not only benefit from the great view, but also to optimise the property's borders, with the building placed on the upper part of the property and the volume kept as compact as possible.

The whole facade of the building is a made of differently size sliced spruce boards, exactly how they are delivered from the sawmill. The intentional rough planking together with the randomness of smaller and bigger windows generate an exciting facade game and an intimate atmosphere inside with selected framed views to the exterior.

 



Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Downley House by BPR Architects

Downley House by BPR Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Downley House is a large new country house built in the South Downs. The client called for a tranquil yet playful place, full of natural texture, contrasts, and indigenous materials. BPR created an entrance sequence which commences in a circular stone entrance court, extends along a pergola into an inner court bounded by a ruined wall and through the house to a roof terrace where a stair bridges into the landscape.

 

Downley House is constructed of timber elements prefabricated in Swizerland and erected over a two month period. The family and guest wings are constructed of cross-laminated timber (CLT) panels and the barrel vault is made of a CLT timber shell and glue lam ribs. The low-embodied energy of the construction, the efficient envelope, ground source heat pump and heat recovery system create a highly sustainable and energy efficient building.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Bus shelter is built of glulam wood to act like an abstract tree

Bus shelter is built of glulam wood to act like an abstract tree | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Public Architecture + Communications uses laminated wood to fill in the gaps where trees would have been.

The main point of entry to the campus, University Boulevard is lined with trees—except where the bus shelters would go. “There was this language of gaps that we noticed,” said Public’s Christopher Sklar. The shelters themselves, they decided, should fill in the tree line. The designers were left with a question, articulated by Sklar: “How does it be a quiet piece but also something interesting and unusual that relates to its surroundings?”

So they designed "an abstracted version of a street tree, a canopy of tessellated irregular polygons balances atop slim steel posts."


Find more details and images at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Modern Beach House Camouflaged as Driftwood Box: Lamble Residence

Modern Beach House Camouflaged as Driftwood Box: Lamble Residence | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
This modern beach house located on the south coast of New South Wales was envisioned as a timber driftwood box covered by a simple white roof.

The layout of the residence was well adapted to the environmental challenges, as the architects explained : “We chose to make the most of the views, as well as the sunny and protected northern aspect, by positioning the living and sleeping spaces to that side. Service rooms including the bathrooms, laundry, and garage, are located to the south. All of the rooms open onto generous outdoor spaces, on different sides of the house, ensuring protection from the changeable seaside winds.” The minimalist interior design scheme and color palette direct attention towards the natural richness outdoors.


More photos at the link.


Via Lauren Moss
more...
Lori Wilk's curator insight, March 23, 8:17 PM

Love this design#design

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainability From Top To Bottom: Locally Sourced Timber Clad Homes

Sustainability From Top To Bottom: Locally Sourced Timber Clad Homes | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

When designing a home according to high standards of sustainability, an architect must consider all details of construction, from the way the structure absorbs and releases solar energy, to rainwater collection, to incorporating double-paned windows to reduce heat transfer.

They must also consider the environmental impact of the materials used to construct the home itself. Transporting resource-intensive materials across long distances significantly increases the home's overall carbon footprint.

To mitigate these adverse effects, the solution is much closer than one might think: opting for locally sourced and responsibly harvested timbers and woods. Instead of cutting down pines and oaks in sensitive forests to use for hardwood floors and cabinets, architects can make use of already fallen trees near the construction site to source their design needs. The following homes, façades, floors, and products come from wood found nearby, and are either left untreated for a rustic appearance or milled and cured on-site for a richer finish. Sustainability from start to finish.


Via Lauren Moss
more...
mickelin burnes-browne's curator insight, November 8, 2013 1:02 PM

Think Green and save the environment.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The site is situated on a bed of rock along the edge of Stockholm’s largest archipelago, and the architecture commands views in all directions, to the water ahead and a thicket of greenery behind. A parallelogram in plan, the home angles towards the coast, with a long west facade that drinks in panoramic vistas of the Baltic.
Glass volumes are staggered in a zigzag formation and inset from the lip of the house footprint, creating a deep, shaded patio. Despite its gun-metal color associated with steel, the structure is entirely of wood, from the exterior frame down to the furniture inside. The simple form and the exquisite details all around come together in a rich, nuanced design that more than fulfills the promise of the site...
Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The goal for this project was to provide a direct relationship with the dramatic archipelago landscape and to create a simple platform which would offer several diverse readings of the relationship between space and nature. Conceived as a light-weight construction in wood and glass and located in Stockholm’s outer archipelago, this summer house was built within the specific conditions prevailing on the island.

Without any car access, all materials had to be brought by boat from the mainland. Wood was chosen throughout the design in order to provide simplicity of construction and to minimize difficulties with heavy transportation.

The horizontal character of the black-stained exterior relates to the verticality of the island’s tall pines, and mirrored views of the Baltic Sea. The geometry of the plan is generated by the specifics of the site; the house sits on a flat surface between two rocky outcrops, and is oriented simultaneously towards the sun in south and towards sea views in the west. With smaller rooms placed behind, the three large social areas of the house open up to the terrace and provide an open platform, criss-crossed by sliding glass...

 

Visit the article link for more images, as well as additional details on the sustainable strategies incorporated into the design and construction of this modern home...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.