PROYECTO ESPACIOS
2.1K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

A New University Building Design Promotes Sustainable Development In Vietnam

A New University Building Design Promotes Sustainable Development In Vietnam | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Vietnam-based architect firm Vo Trong Nghia Architects designed an environmentally-friendly structure for FPT University that is located about 34 km away from Hanoi.
The façade of the seven-story building is designed to look like a checkerboard, with huge floor trees placed in the openings. The openings also let in lots of natural sunlight, saving on energy.
Measuring at 11,065-square-meters, the structure will also feature a green roof to protect the whole building from too much sunlight.
According to the architects, “the structure is intended to promote sustainable development in Vietnam,” and “instill sustainable practices in the future generations”.


Via Lauren Moss
more...
Andy Nolan's curator insight, August 16, 2014 4:32 AM

University sustainable design in Vietnam:

Norm Miller's curator insight, August 18, 2014 2:14 PM

Again Asia is really showing a lot of innovation.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

University of Applied Sciences by BDG Architecten

University of Applied Sciences by BDG Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This building challenges the preconception of an exclusively formal climate for institutions of higher learning. Designed by BDG Architecten, the CAH University of Applied Sciences in Dronten (a school for agricultural studies) symbolizes a new educational vernacular.

In line with BDG’s programmatic doctrine, the overall design of the building is driven by a strong sustainable concept with the efficient use of sunlight, rainwater and clean air flow.
The solution was a 16-m-high greenhouse, inside which two buildings provide space for both people and plants. The greenhouse functions as a huge air duct, regulating ventilation through an integrated smart climate system. Passive cooling in the form of solar blinds and etched-glass panels prevents overheating in the summer. Rainwater is collected and reused to flush toilets and to clean the building.

The architects’ inside-outside juxtaposition of volumes. Composed of a skeleton of white steel trusses and modular glass panels, the outermost structure encompasses a pair of timber-clad buildings whose solidity cuts through the otherwise light-filled structure. The incorporation of vegetation at various places increases the flow of fresh air and further diminishes the sense of enclosure...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Leyteire Square, Bordeaux University: Creating an engaging urban space for the campus + community

Leyteire Square, Bordeaux University: Creating an engaging urban space for the campus + community | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The historical centre of Bordeaux University sets a new beginning : the Opération Campus begins with urban design at its heart.

These spaces are currently closed, intended solely for receiving deliveries, however the project intends to turn them into a lively heart of the University, where activites and interaction can take place, through a central green space.

This series of courtyards becomes a network of interactive spaces, as well as a part of the city : a number of facilities animate the center of the square (museum, café , amphitheaters) and contribute to its urban value. The addition of planted elements lends a human scale to the existing hardscape by providing shade, delineating paths, and acting to filter air, sound, and light that enters the space. This, in turn, combats the Urban Heat Island Effect, providing more pleasant interior spaces during the hot summer months.

In plan, a certain hierarchy is established between the wide-open center, and more intimate spaces along the space’s edges. This variety of spaces invites a wide range of activities common for a university campus, from eating lunch in the sun, to meeting with colleagues and professors, to hosting celebrations and festivals...


More images at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Cairns Institute by Woods Bagot and RPA Architects

The Cairns Institute by Woods Bagot and RPA Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As a repository of regional knowledge and research capacity, the The Cairns Institute is perfectly positioned to make a significant contribution to the development of a sustainable quality of life for tropical communities. The Woods Bagot design team, in collaboration with RPA Architects, designed a building that represents its place and its context in a new and exciting way.

 

Intrinsic to the design is a celebration of the rainforest setting and enrichment of the place experience. An evolving landscape skin, a ‘trellis’, defines the building, offering aesthetics and sun control, while a variety of micro climate ecologies around the building have been created.

The design assists in minimising running costs for the university whilst contributing to the quality of the environment, in line with the university’s aspirations to achieve a sustainable outcome for the building.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Design of Claremont University Consortium

Sustainable Design of Claremont University Consortium | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

New York City based studio LTL Architects have designed Claremont University Consortium Administrative Campus Center- a 42,000 sq. ft. project located in Claremont, California.


Description from the architects:

This new administrative center for the Claremont University Consortium consolidates the majority of CUC departments and services currently dispersed across campus into a single location. Through the adaptive reuse of an existing but under-utilized maintenance building, the new administrative center allows CUC to create unique work environment with a well-defined public character, all in a sustainable and environmentally sensitive manner consistent with its institutional goals. The project, anticipated to be LEED-certified upon completion, deploys a series of tactical interventions to reprogram the existing facility and redefine its public presence while minimizing its environmental impact.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.