PROYECTO ESPACIOS
2.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Australia's Angophora House by Richard Cole Architecture

Australia's Angophora House by Richard Cole Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Angophora House was designed by Richard Cole Architecture, and it is located in Waverton, a suburb on the lower North Shore of Sydney, New South Wales, Australia.

“Built over an escarpment in a densely urbanised heritage conservation area in Waverton, the form of this house responds to the difficult site using the elements of cave, platform and canopy. On entering the house from the upper road, one passes through a curvaceous enclosing concrete wall with rooftop garden over.

Two platforms launch into the space of the valley, extending out from the anchoring escarpment. Insulated timber moveable walls transform the space from warm and enclosing to open and unimpeded. A sheltering timber lined roof opens to the north, falls in response to the slope of the land and captures framed views of adjacent Angophora trees.

The escarpment is retained, raw and open to the rooms of the lower ground floor. A dramatic lift takes the owners to the garage on the street below.”


Via Lauren Moss
more...
Quince's curator insight, December 17, 2013 12:11 PM

"Utilizing the elements of Cave , Platform, and Canopy"  I haven't heard that one before, but I like it! Very nice open design

Lola Ripollés's curator insight, January 8, 2014 5:50 PM

Preciosa casa en Sydney, con un uso magistral de la madera y el hormigón y una increíble fluidez entre el exterior y el interior.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Casa Oruga: Containers for Nature

Casa Oruga: Containers for Nature | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
A unique prefab house by Sebastian Irarrazaval architects uses recycled shipping containers on a sloped site in Santiago de Chile to create a family home.

To reduce construction time and costs in architecture, the option is quite simple: prefab. In Santiago de Chile there’s a prefabricated house that reinforces this statement by using second hand shipping containers as the main module for the design of this unusual home. The challenge was to adapt these modular pieces to a very sloped site near the Andes Mountains. An ingenious solution was adopted by letting the containers rest on the slope, following the natural topography of the site… hence, the name of the project: Casa Oruga, whichs Caterpillar House.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Oakpass Residence by Heusch Architects

Oakpass Residence by Heusch Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Oakpass Residence in Beverly Hillls resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground on 10 narrow columns. The structure was elevated to not only circumvent the stringent  setback requirements, but to minimize the impact of development on the beautiful natural site, heavily wooded with oak trees.

This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created a space underneath the house- part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.

The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.


View more images of this minimalist, passive and site-responsive home at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Paläon, Germany: A Futuristic Design Reflects the Surroundings

Paläon, Germany: A Futuristic Design Reflects the Surroundings | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Paläon is located at the edge of the town of Schöningen and the site of a remarkable, world-famous Stone-Age find: the Schöningen Spears – the oldest ever hunting weapons used by man. It is now also home to the new and emblematic research and experience centre that reflects the location in concept and form.


The building conveys the location’s importance as an archaeological site by rising above the natural topography like layered earth. Its futuristic shape stems from the horizontal landscape and the building’s volume, ground plan and section are defined by references to the landscape and lines of sight. The slightly offset contours create subtly different internal and external spaces. Designed with reflective cladding, the volume mirrors the landscape, with large recessed window openings that underscore the expressive dynamism of the architecture.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.


In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.


View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily's feature...


Via Lauren Moss
more...
FUCOL INGENIERIA's curator insight, April 12, 2015 10:23 AM

añada su visión ...

David Regalado's curator insight, July 3, 2015 7:47 AM

Que gran trabajo!!!! Esto es lo que queremos en las Islas Canarias;)