PROYECTO ESPACIOS
2.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

A Glow-In-The-Dark Bicycle Path By Studio Roosegaarde Inspired By Van Gogh

A Glow-In-The-Dark Bicycle Path By Studio Roosegaarde Inspired By Van Gogh | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Dutch designer Daan Roosegaarde has created an illuminated bicycle path based on Vincent van Gogh’s painting The Starry Night. The solar-powered path consist of “thousands of twinkling stones” covered with a special paint that absorbs energy during the day…

Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

World's Largest Solar Power Plant Helps the Golden State get Greener

World's Largest Solar Power Plant Helps the Golden State get Greener | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Earlier in February, the state of California got a whole lot greener with the opening of Ivanpah, the world's largest solar thermal energy plant. 

The Golden State will get even closer to its goal of sourcing a third of its power from renewable energy sources. Situated on 2,400 acres of desert land between Yuma and Phoenix, the world's largest fully-operational solar power plant has recently finished construction. With a maximum capacity of 290 megawatts, the Agua Caliente power plant will generate renewable energy for 230,000 homes back in California.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Urban Think Tank Introduces the Empower Shack to the Slums of Western Cape

Urban Think Tank Introduces the Empower Shack to the Slums of Western Cape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

International studio Urban Think Tank are currently exhibiting the ‘empower shack‘ in zurich. The project is developed as an adapting response to urban informality, offering not only improved housing but a strategy that allows the citizens of self-built urban communities to dynamically structure their urban environment as an instant response to their needs.

An economical protoype two story metal-clad modular structure can be self-built. Each home is allotted a determined amount of space that allows the structure to expand as the inhabitants need it, still fitting within a more organized framework. Transsolar has also made it possible to incorporate solar energy on every rooftop.

The ongoing project is intended to alleviate the housing crisis in informal settlements during a time when the government has begun incrementally improving the housing situation.


Via Lauren Moss
more...
David Week's curator insight, August 12, 2014 6:01 PM

Architects still don't get it. Poor people don't need their designs. They aren't poor because they don't have good housing. They don't have good housing because they are poor. And given access to funds, they will build houses that are twice as appropriate for half the cost (at most) of any architect-designed "intervention".

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Villa Girasole, Italy: the Oldest Rotating House Follows the Path of the Sun

Villa Girasole, Italy: the Oldest Rotating House Follows the Path of the Sun | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Villa Girasole is the oldest rotating house in the world designed by a local navy engineer, Angelo Invernizzi. Situated near Verona, Italy, the house follows the path of the sun in a circular motion. Translated from Italian, the word girasole means sunflower. an appropriate name for the house which follows the sun.

The idea behind the creation of the first-of-its-kind rotating house is simple – to harness solar energy. Modern buildings use solar panels to transform it into energy.

The ambitious project took six years from 1929 to 1935, and its unique design, innovative for the era, required the use of advanced technologies.

Find more information, photos, and drawings at the link.


Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Henning Larsen Architects: Low-energy office building in Denmark

Henning Larsen Architects: Low-energy office building in Denmark | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The new office building of Energinet.dk in Ballerup has achieved the lowest energy class possible by means of optimizing the design and geometry. The building has an annual energy consumption of only 47,7 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption.

A flexible and easily comprehensible layout consists of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape.

The atrium is identity-creating, open and active. A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open design as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy to change the interior layout in the future.


Visit the link to view more images of this low-energy design in Denmark...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.


This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...


Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Chicago-based architect, Jeanne Gang, just unveiled the latest project planned to border New York City’s beloved High Line. The 180,000 square-foot office tower with ground level retail will replace an existing, disused meatpacking plant along 10th Avenue between 13th and 14th streets. It will feature a glass facade that is intelligently shaped to avoid the disruption of light, air and views from the High Line.

The gem-like façade displays the exciting architectural potential of expanded notions of solar-driven zoning—and a skyscraper that enhances the public life of the city in ways that a stand-alone icon cannot. 

Dubbed the Solar Carve Tower, the mid-rise structure is currently pending city approval and is planned for completion in 2015.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Housing+ by C. F. Møller Architects: Zero-energy design

Housing+ by C. F. Møller Architects: Zero-energy design | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

C. F. Møller Architects have designed a proposal for the pilot-project Housing+, for 60 zero-energy housing units on the Aalborg Waterfront. The design adhered to stringent energy goals through a combination of architectural design and user-focused technical innovation.

The Housing+ concept sets the ambitious target of a zero-energy housing scheme, which also includes the tenant’s primary household energy consumption. The complex will thus be 100% relying on renewables.

Central to the concept is the use of integrated energy-design to generate the concept of tomorrow’s housing, producing more energy than it consumes. This is achieved by optimizing the inherent passive gains of the main volume, and shaping it to take advantage of the orientation and potential for active solar energy-collection.


Visit the link for more images and details on this contemporary, green design that incorporates solar, passive strategies, and on-site renewable energy.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Energy Land(ing)-scape | Calderara di Reno Italy

Energy Land(ing)-scape | Calderara di Reno Italy | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Energy Land(ing)-scape | Calderara di Reno Italy

This project seeks to find a effective balance between two principal necessities: to redevelop and revitalize the area, with a strong ecological impact on surrounding territories. The solution was to transform the area into a ZEA: Zero Emission Area.

A ZEA promotes the area and seeks for investments and a new economical initiatives to transform an area into a environmental zone. The project consists of a solar roof installed over the existing warehouse’s roofs and over the outdoor areas, including parking, producing clean energy, reduces emissions, collects water and gives a new image of the region to all people that are taking off or landing in the close Airport of Bologna.

The project seeks to give new life to this area from an economic point of view, as well as to demonstrate how development can have a positive ecological impact.

 

Visit the article link for more renderings, aerial imagery, site plans, and diagrams...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Unique Solar Protection + A Dynamic Facade in Australia

Unique Solar Protection + A Dynamic Facade in Australia | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

 In Bunbury, down the coast from Perth in Australia, the architects at Gresley Abas seized the mission of modernizing a homeless shelter as an opportunity to clad the original building in a colourful and dynamic facade – using metal screens. On completion of the building work, Yanget House now houses 37 apartments as well as stores and offices on the first and second floors which generate rental income that goes toward financing the project.
Colt perforated panels provide solar protection on the east side.


Artist Rick Verney specially designed a 3D relief of projecting, angular elements that seem both transparent and sculptural thanks to the characteristic perforation pattern. The “shadow metal” consists of powder-coated anodized aluminum – the perforation pattern on the screens is not just a key design element, but also ensures light transmission and the passage of energy. The customized design thus spawned both sun shading and an unusually textured dynamic façade that is as good as unmistakable.


Via Lauren Moss
more...
UIWGroup's curator insight, July 11, 2014 8:47 AM

See we know how

Emanuele Naboni's curator insight, July 19, 2014 2:22 PM

3D Solar shading 

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Snøhetta's Powerhouse at Brattorkaia is the World's Northernmost Energy-Positive Office Building

Snøhetta's Powerhouse at Brattorkaia is the World's Northernmost Energy-Positive Office Building | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Powerhouse at Brattorkaia will make use of solar cells, heat pumps, and sea water to become the world's most Northernmost energy-positive building. Located in downtown Trondheim, this office building was designed by Snøhetta, and received the environmental classification "Outstanding" from BREEAM NOR. It's yet another example of why Norway is such a sustainability role model and demonstrates that renewables make sense even in cold northern climes.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Solar Ambitions: 6 Projects Powered By The Sun

Solar Ambitions: 6 Projects Powered By The Sun | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The city of London has covered the roof of its Blackfriar's Bridge (part of the Blackfriar's Railway Station) with 4,400 photovoltaic solar panels. The new solar array will have the capacity to convert enough solar energy to make 80,000 cups of tea a day. Since the energy created is entirely carbon free, the photovoltaic cells will reduce the station's carbon footprint by 511 tons, or an average of 89,000 car trips per year.

Solar arrays usually appear on the rooftops of buildings, or as part of large solar farms outside of cities–which makes the Blackfriar's Bridge all the more impressive. The project marks an ambitious effort to convert rail infrastructure—which itself consumes a sizable about of energy each year—to help solve the complex climate puzzle.


Via Lauren Moss
more...
Arianna Smith's curator insight, February 11, 2014 2:40 PM

Solar energy being used to dazzle the people. Not only does it look awesome but it's heading the world in the right direction. It's carbon free, which means it helps the environment. I'm  not entirely sure if it can generate a lot of energy, but it's defiantly a path I'm willing to follow. The buildings they created look like something out of a science fiction film! It's crazy. Not everyone nor every country has solar energy accessible to them(whether it's climate or price). But the people that can, should use it. I think this is a great way to showcase Solar Energy to the world.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Bay House by Roger Ferris + Partners

Bay House by Roger Ferris + Partners | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This residence located on the Long Island coastline is designed to capture and frame spectacular water views. The design also maximizes transparency between interior spaces and the link between interior and exterior.

The design embraces sustainability with geothermal design, daylighting, solar shading strategies and xeriscape landscaping...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Culture Forest: Community-oriented ecological design by Unsangdong Architects

Culture Forest: Community-oriented ecological design by Unsangdong Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Unsangdong Architects have designed “Culture Forest”, a multi-use building and art center located in SeongDong-gu, Republic of Korea. The project is expected to be completed next year.


From the architects:

'The scenery looking at Seongdong will be as open as possible, providing a landscape of intensive and storytelling experience... Each program consists of an eco friendly and creative cultural space and green area. The skin of will unify architecture and nature through green walls and generates energy by solar powered panel skin.'


Visit the link to read the complete architect's description of the winning proposal for this new cultural development that integrates technology, ecology, and community...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

A Sustainable Home Blends into the Landscape...

A Sustainable Home Blends into the Landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Caruth Boulevard Residence, located in Dallas, Texas designed by the Dallas-based architect, Tom Reisenbichler combines luxury with green design.


Sustainability played a very important role in developing this project. Solar panels, the use of recycled materials, the care towards the landscape with the trees and the lush untouched vegetation are a few of the green strategies employed in this residential design.

The house was designed to fit into the landscape:, as described by the architect “Integrated tightly into the large iconic trees on the site, this house uses traditional home proportions to blend with the neighborhood. The horizontal lines of the design tie the home to the land, while the roof and balcony reach into the trees making them integral to the home.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

LEED Gold: Facebook Prineville Data Center seeks to be the world's most energy efficient building of its type

LEED Gold: Facebook Prineville Data Center seeks to be the world's most energy efficient building of its type | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

When Facebook users post photos or status updates, data seemingly drifts into the “cloud,” which is actually a complex data center housing racks of servers using as much energy as a small town...


Defying this energy-draining typology, the Facebook Prineville Data Center in central Oregon has achieved LEED Gold status through advanced technologies, including an innovative mechanical equipment penthouse and evaporative cooling system, all while keeping data flowing and providing pleasant workspaces.

For Facebook, a company that prides itself on openness, the architects created a prominent building that harmonizes with its high desert landscape. The permeable yet secure perimeter is clad in warm-toned precast concrete panels, corrugated steel and layered glazing. “People spaces,” including conference rooms and workspaces, open onto an interior courtyard. In fact, every employee enjoys views and natural light from at least two directions.


To reach the status as one of the world’s most energy efficient data centers, not to mention rigorous LEED Gold requirements, the designers of the had to rethink every part of a data center’s building, mechanical, electrical, and computing systems and remove everything that didn’t directly benefit efficiency- learn more and view the complete gallery of images at ArchDaily...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Center for Solar Energy & Hydrogen Research in Stuttgart

Center for Solar Energy & Hydrogen Research in Stuttgart | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The new research building in Stuttgart is designed on a grid for a highly flexible workplace that serves as a dynamic framework for ongoing research activities. The Center for Solar Energy and Hydrogen Research comprises offices, laboratories, meeting and conference facilities.

“The grid structure of the research centre ensures a high degree of mobility and freedom to change and expand the building”, explains Design Director Louis Becker, Henning Larsen Architects. “The building has a rational design and is organised in modules. 

Carefully integrated into the surrounding context, the building features various heights that relate to the city and adjacent buildings. The building will create a new, distinctive entrance to Stuttgarter Engineering Park and provide an insight into the ongoing research.


Read the complete article for details on the sustainable strategies and technologies utilzied in the design of this flexible, adaptable and green research building...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.