PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "sculptural"
1.7K views | +8 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The ‘Tower Studio’ is dramatically situated on a stretch of rocky coastline in Shoal Bay, Newfoundland, where no roads guide your way and which is only reached by hiking.

Part of an architectural series by Saunders Architecture the Fogo Island Arts Corporation, the studio’s sculptural silhouette leans both forward and backward as it twists upward.

The studio is comprised of three levels with an overall height of thirty-two feet. Its entry area is equipped with a kitchenette, a compost toilet and wood- burning fireplace. Its second level is a studio, day lit by generous skylight.

At times, the stark abstract forms of the studios all painted black seem to disappear into the foggy weather, typical on Fogo Island. Inside everything is painted in a shiny white and as one passes up the white ladder through the horizontal opening one will stand on the roof- top deck with the view of the ocean and the rocky wind-swept terrain around you...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.