PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "rotterdam"
1.7K views | +1 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Two-Sided Railway Station in Rotterdam's Fabric

Two-Sided Railway Station in Rotterdam's Fabric | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.


The commission for a new central railway station in Rotterdam had multiple clients, and complex program, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach.

Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

De Rotterdam: OMA Completes Mixed-Use 'Vertical City'

De Rotterdam: OMA Completes Mixed-Use 'Vertical City' | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

OMA today marks the completion of De Rotterdam, a mixed-use, 160,000m2 slab-tower conceived as a ‘vertical city’ on the river Maas. The three stacked and interconnecting towers rise 44 floors to a height of 150 meters and span a width of over 100 meters. Nevertheless, the building is exceptionally compact, with a mix of programs organized into distinct but overlapping blocks of commercial office space, residential apartments, hotel and conference facilities, restaurants and cafes. 

 

“Efficiency has been a central design parameter from day one. The extreme market forces at play throughout the course of the project, far from being a design constraint, have in fact reinforced our original concept. The result is a dense, vibrant building for the city.”


Via Lauren Moss
more...
Cat Perrin's curator insight, November 27, 2013 3:09 AM

Sustainable architecture, and sustainable constructions, and sustainable trading. Everything should be thought on a sustainable point of vue.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Team CS designed Rotterdam Centraal Station, one of the most important transport hubs in The Netherlands, as a building that tries to create a dialogue between the different urban characters of the north and south side.


Natural light and warmth and modern aesthetics are important elements in the design. The platform roof is transparent, and upon entering the bright high hall, the traveler gets an overview of the entire complex and a view to the trains that are waiting at the platforms.

The esplanade in front of the station is a continuous public space, with parking for 750 cars and 5,200 bicycles located underground. The tram station is moved to the east side of the station, so the platforms broaden the square. Bus, tram, taxi and the area for short-term parking are integrated into the existing urban fabric and do not constitute barriers. The red stone of the station floor continues into the forecourt, merging the station with the city. Pedestrian and cycling routes are pleasant and safe and arriving travelers now have dignified entrance to the city, free from traffic.

Find more at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Amsterdam-based Hofman Dujardin Architects, in collaboration with Fokkema & Partners, has helped sustainable energy company Eneco practice what it preaches with the design of its headquarters in Rotterdam. The 14-floor office has been operational since April, with employees enjoying one of the Europe's best workspaces.


The heart of the building is a central atrium surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, restaurant, service desk and auditorium. Sun collectors on the south façade and on the roof track the sun throughout the day, absorbing the maximum amount of solar energy.

The working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on a white terrazzo floor. Some islands are open spaces and others enclosed for privacy but they are all executed with vibrant colours and materials. Those on the ground floor are red, purple and orange, while those on the first floor are in different shades of verdant green (meeting rooms) and blue (working spaces). The diversity of color and materials on the work islands are not only lively and inviting but give the different spaces specific identities and atmospheres that enable people to orientate themselves better in the office.


Learn more about the sustainable strategies incorporated into the design of this green office space at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.