PROYECTO ESPACIOS
2.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Site-Specific Innovation: Çanakkale Antenna Tower by IND and Powerhouse Company

Site-Specific Innovation: Çanakkale Antenna Tower by IND and Powerhouse Company | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The close collaboration of Rotterdam-based practices IND and Powerhouse Company for the design of a new 100-m-tall observation and telecommunications tower in Çanakkale, a Turkish city and seaport located on the southern Asian coast of the Hellespont,  articulates far-reaching technological and programmatic ambitions.

The tower is planned to operate as a broadcast antenna as well as to engage visitors- taking them on a contemplative journey, allowing them time to ponder as they walk along a raised, looping path that runs through the forest before returning to a hilltop observation deck offering panoramic vistas.
Besides its distinctive and aesthetic significance, the tower was conceived with the intention becoming a dynamic public destination, fostering social interactions. The project is all the more interesting as it integrates technologies to a scrupulously context-specific design, respectful of all of the site’s attributes. The architects also harness technological mediums so as to create a heightened architectural experience, appealing the visual and tactile senses.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects

Solar Carve Tower at the High Line | Studio Gang Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Chicago-based architect, Jeanne Gang, just unveiled the latest project planned to border New York City’s beloved High Line. The 180,000 square-foot office tower with ground level retail will replace an existing, disused meatpacking plant along 10th Avenue between 13th and 14th streets. It will feature a glass facade that is intelligently shaped to avoid the disruption of light, air and views from the High Line.

The gem-like façade displays the exciting architectural potential of expanded notions of solar-driven zoning—and a skyscraper that enhances the public life of the city in ways that a stand-alone icon cannot. 

Dubbed the Solar Carve Tower, the mid-rise structure is currently pending city approval and is planned for completion in 2015.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Multi Use Infrastructure at Its Most Innovative

Multi Use Infrastructure at Its Most Innovative | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

New York City is certainly willing to pay top dollar for excellent design with a new $3 billion water treatment plant taking shape in Van Cortlandt park in the Bronx. The Croton water treatment by Grimshaw Architects and Ken Smith Landscape Architects includes some $250 million in new buildings, plazas, wetlands and meadows, and a public golf driving range, which, amazingly, sits right on top of the plant.

In a session at the 2012 ASLA Annual Meeting in Phoenix, Ken Smith, ASLA, Ken Smith Landscape Architects; David Burke, Grimshaw Architects; and Charles McKinney, Affiliate ASLA, City of New York, Department of Parks and Recreation, explained how the project is the result of NYC’s design, stormwater management, and parks policies. And while these numerous policies and design requirements were sometimes in conflict, said Smith, the design eventually succeeded because it cleverly integrated security and stormwater management features with public amenities...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

A Jungle Gym for City Sidewalks

A Jungle Gym for City Sidewalks | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
A knotty lattice of colorful play-tubes is an intriguing use of a public space.


They say the city is an urban jungle. But an urban jungle gym? A\V Studio‘s new design for a spunky tubular playground at the foot of Morphosis’ Cooper Union New Academic Building proposes just that. "CMYPlay" is a knotty lattice of colorful play-tubes embedded in the ground floor of the Morphosis building, with crawl spaces wrapped around slanting columns and each other in a dense social thicket "befitting of Manhattan." The fanciful design is an appealing gesture and an intriguing use of what is virtually empty space.


An entry to the 3Dimensional Front,"CMYPlay" creates an interactive space outside the Milavec Hakimi Gallery at 41 Cooper Square. A\V Studio’s proposal "thickens" the facade by rehabilitating the underskirt area as an active social space within the local city fabric.

Burrowing visitors will (quite literally) run into strangers and colleagues alike, while the tops of the tubes can be street furniture. The clash of color and use of plastic are a pointed contrast to the details and surfaces of the Morphosis building. Also, the tubes could be recycled and sent to various playgrounds and schools to be re-used...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Multi Use Infrastructure at Its Most Innovative

Multi Use Infrastructure at Its Most Innovative | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

New York City is certainly willing to pay top dollar for excellent design with a new $3 billion water treatment plant taking shape in Van Cortlandt park in the Bronx. The Croton water treatment by Grimshaw Architects and Ken Smith Landscape Architects includes some $250 million in new buildings, plazas, wetlands and meadows, and a public golf driving range, which, amazingly, sits right on top of the plant.

In a session at the 2012 ASLA Annual Meeting in Phoenix, Ken Smith, ASLA, Ken Smith Landscape Architects; David Burke, Grimshaw Architects; and Charles McKinney, Affiliate ASLA, City of New York, Department of Parks and Recreation, explained how the project is the result of NYC’s design, stormwater management, and parks policies. And while these numerous policies and design requirements were sometimes in conflict, said Smith, the design eventually succeeded because it cleverly integrated security and stormwater management features with public amenities...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.