PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "pavilion"
1.9K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This winery pavilion near the southern tip of Australia was conceived by Melbourne's Centrum Architects as a massive lantern to draw curious visitors.

A unique form was a priority from the beginning. For inspiration, the architects turned to the estate’s name – “leura” is derived from the Aboriginal word for lava – and from the unusual wrinkled rock formations found in pahoehoe lava flows. In their interpretation, the design team imagined the roof and western wall as a shell composed from four sections of curving high-performance concrete that rise from the ground before folding over, propped up with angled steel columns. Although initially conceived for off-site prefabrication, it ultimately proved faster and more economical to cast the sections in situ.

Inside, the thickness of the exposed concrete walls provides excellent thermal massing, which allowed Centrum to rely on passive cooling and ventilation, forgoing the need for mechanical and water systems.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Tea Houses by Swatt Miers Architects

Tea Houses by Swatt Miers Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Tea Houses are places where one could retreat into nature- there are three, each with its own purpose: meditation, sleeping and ‘visioning’ or creative thinking.


Each tea house is designed as a transparent steel and glass pavilion, hovering like a lantern over the natural landscape. Cast-in-place concrete core elements anchor the pavilions, supporting steel channel rim joists which cantilever beyond the cores to support the floor and roof planes. With its minimal footprint, the design treads lightly on the land, minimizing grading and preserving the delicate root systems of the native oaks.


Via Lauren Moss
more...
Emeric Nectoux's comment, January 9, 2014 12:22 AM
Beautiful! I'm a big fan
Betty Fitzgerald's curator insight, January 9, 2014 5:51 PM

My humble glass and wood greenhouse is my go to Tea House. Everyone needs a personal place to quietly be. And tea is always recommended. 

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Edible Austrian Pavilion for 2015 Milan Expo by penda & Alex Daxböck

Edible Austrian Pavilion for 2015 Milan Expo by penda & Alex Daxböck | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Austrian Pavilion by Chris Precht of penda and Alex Daxböck won first runner-up in an international design competition for the Expo 2015 in Milan. Inspired by the strong presence of organic and locally grown foods in Austria, Precht and Daxböck took a creatively literal and communal approach to the 2015 Expo's universal theme "Feeding the Planet, Energy for Life."


Visitors are the true designers of the pavilion as they plant seeds of fruits, vegetables, or herbs in the gaps of its timber exterior during the summer months of the Expo. Once the crops are fully grown, they'll be harvested and cooked into traditional Austrian dishes in the pavilion's restaurant. In essence, visitors get to eat their design.


Via Lauren Moss
more...
Steve Kingsley's curator insight, October 31, 2013 7:39 PM

At least partially edible...

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion.


By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic.
Through this altered composition, small niches and crevices opened. Steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes, making the whole design movable.
The façade's curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside. The project was commissioned by BL (Denmark Public Housing) for the Peoples Meeting in Denmark.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

National Arboretum Pavilion by Zulaikha Greer Architects in Canberra, Australia

National Arboretum Pavilion by Zulaikha Greer Architects in Canberra, Australia | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

A pavilion with a spiked roof by Australian firm Tonkin Zulaikha Greer Architects rises above the landscaped site of the new National Arboretum on the outskirts of the Australian capital, Canberra.

TZG, in association with landscape architects Taylor Cullity Lethlean, won an Australia wide competition for the National Arboretum, on a 290ha. site of bushfire-damaged land north of Canberra's Lake Burley Griffin. The Arboretum is a collection of 100 forests, each home to a single internationally-endangered species. The species are chosen from the many thousands that are threatened world-wide, and curated according to colour of foliage, pattern of bark/leaf, filigree of branches, scent and texture, and suitability to local growth conditions.

 


Via association concert urbain, Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Earth Screening: the Winning proposal for Holland 'sustainable farming' pavilion at Expo Milano 2015

Earth Screening: the Winning proposal for Holland 'sustainable farming' pavilion at Expo Milano 2015 | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

New Holland Agriculture have chosen the winner of the international competition for their 1,500 square meters pavilion at the World Expo 2015 in Milan. The proposal, by Carlo Ratti Associati, is called Earth Screening, and features an agricultural field on its roof, similar to a giant 3D printer thanks to the constant activity of two robotized, self-driving tractors.

Emanuela Recchi, chairman of Recchi Engineering, describes Earth Screening as “a pavilion capable of expressing the principles of sustainability, efficiency, and energy production of a modern ‘Sustainable Farm’.” The design concept proposes an innovative and efficient pavilion, allowing visitors to interact with the latest research, products and innovations developed by New Holland.

The aim is that the energy for the pavilion – including that for the selfdriving tractors on the roof – will be generated on site. After the Expo, the New Holland pavilion will be dismantled and reconstructed in a second location as an innovative didactic farm, embodying the very idea of recycling and sustainability.

  



Via Lauren Moss
more...
Donovan Gillman's curator insight, December 9, 2013 2:58 AM

Is this the future or is it just another "futurescape" daydream?

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion.


By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic.
Through this altered composition, small niches and crevices opened. Steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes, making the whole design movable.
The façade's curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside. The project was commissioned by BL (Denmark Public Housing) for the Peoples Meeting in Denmark.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.