PROYECTO ESPACIOS
2.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

A New Culture Hub in the Netherlands Exemplifies Dutch Architecture

A New Culture Hub in the Netherlands Exemplifies Dutch Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Crowned with three cantilevered structures, this hub unites the city library, regional archives, and arts spaces in a stellar example of Dutch architecture.

The Eemhuis, designed by Neutelings Riedijk Architects of Rotterdam, never quite sits still. There is a movement of people, a play of lines and an interweaving of functions. This lively energy, combined with a strong urban presence, befits the building’s role as the new cultural heart of Amersfoort.

The layered exterior reveals the 16,000-square-metre centre’s stacked program, organized organically by purpose. The library resides on the open lower floors, while the arts school is perched on top, with each department – theatre and dance, visual arts and music – housed in one of the cantilevered metal structures. Anchoring the new community hub are the archives at the building’s core.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Team CS designed Rotterdam Centraal Station, one of the most important transport hubs in The Netherlands, as a building that tries to create a dialogue between the different urban characters of the north and south side.


Natural light and warmth and modern aesthetics are important elements in the design. The platform roof is transparent, and upon entering the bright high hall, the traveler gets an overview of the entire complex and a view to the trains that are waiting at the platforms.

The esplanade in front of the station is a continuous public space, with parking for 750 cars and 5,200 bicycles located underground. The tram station is moved to the east side of the station, so the platforms broaden the square. Bus, tram, taxi and the area for short-term parking are integrated into the existing urban fabric and do not constitute barriers. The red stone of the station floor continues into the forecourt, merging the station with the city. Pedestrian and cycling routes are pleasant and safe and arriving travelers now have dignified entrance to the city, free from traffic.

Find more at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Bicycle roundabout in the sky in the Netherlands, Hovenring (video)

Bicycle roundabout in the sky in the Netherlands, Hovenring (video) | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Netherlands is known for its bicycle-friendly streets and bike paths, but even this bike leader has intersections that are excessively large and centered too much around cars. In the case of one such intersection between Eindhoven and Veldhoven, planners and designers created the Hovenring, a beautiful bicycle and pedestrian roundabout elevated above the roadway.


Via Lauren Moss
more...
Opslagruimte Huren in Netherlands-Salland Storage's comment, February 17, 1:31 AM
bit.ly/1QkjxIs
bit.ly/1Q
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

House L by Grosfeld van der Velde Architecten

House L by Grosfeld van der Velde Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

House L, located in Oosterhout, The Netherlands, is a spacious home with a design that takes the landscape into consideration and creates a strong connection to the environment.


From Grosfeld van der Velde Architecten:

“The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot. The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.”


Via Lauren Moss
more...
Gareth Williams-Wynn's curator insight, November 12, 2013 1:51 AM

This site is always an inspiration for me. I like the way that this design deals with the landscape and the way that the building sits lightly on the ground.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

70F | Sheep stable Almere

70F | Sheep stable Almere | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The city of Almere has a sheep population of about 80 sheep. The sheep are mobilized to keep the powerful weed “acanthus” or “bears-breech” that grows in the “vroege vogel” – forest and “kromsloot” – park in Almere under control.


To centralize and house this population, a sheep stable was needed. The stable is designed with an a-symmetrical homogeneous cross-section. The part of the building where the sheep reside is relatively low; the high part is situated above the (public) pathway and the hay storage section, making it possible to store a maximum amount of hay.

This shape also creates a natural flow for the air inside the building, which is refreshed by two slits at the foot of each long side of the building.  The detailing of the corner of the building, where the long façade ends and the gable starts, is extremely important for the overall experience of the architecture of this building. It emphasises the cross sectional shape of the building, and finishes the long façade of the building, which starts as a façade and slowly becomes roof...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands

Eneco sustainable headquarters in Rotterdam, Netherlands | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Amsterdam-based Hofman Dujardin Architects, in collaboration with Fokkema & Partners, has helped sustainable energy company Eneco practice what it preaches with the design of its headquarters in Rotterdam. The 14-floor office has been operational since April, with employees enjoying one of the Europe's best workspaces.


The heart of the building is a central atrium surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, restaurant, service desk and auditorium. Sun collectors on the south façade and on the roof track the sun throughout the day, absorbing the maximum amount of solar energy.

The working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on a white terrazzo floor. Some islands are open spaces and others enclosed for privacy but they are all executed with vibrant colours and materials. Those on the ground floor are red, purple and orange, while those on the first floor are in different shades of verdant green (meeting rooms) and blue (working spaces). The diversity of color and materials on the work islands are not only lively and inviting but give the different spaces specific identities and atmospheres that enable people to orientate themselves better in the office.


Learn more about the sustainable strategies incorporated into the design of this green office space at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Smart Highway: Glow-in-the-Dark Road in The Netherlands

Smart Highway: Glow-in-the-Dark Road in The Netherlands | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
INDEX: Award 2013 winner Daan Roosegaarde's project has come to fruition with the installation of glowing paint on the highway to guide motorists along.

The INDEX: Award pool of innovative designs in Copenhagen all focused on improving life, with the top design being Dutch designer Daan Roosegaarde’s Smart Highway- a plan to bring intelligent roads throughout The Netherlands and eventually, the world. Now, eight months later, the first stretch of glow-in-the-dark road has opened on highway N329 near the city of Oss...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

An Impossible Stair by NEXT Architects

An Impossible Stair by NEXT Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The residents of Carnisselande, a garden suburb in Barendrecht, the Netherlands, have a curious relationship with Rotterdam. Many of them work in the city, or are otherwise mentally and emotionally connected to it, yet they go home at night to a place that is physically and visually separate.

When NEXT architects was tapped to build a folly on a hill in the new town, they seized on this apparent contradiction. “This suburb is completely hidden behind sound barriers, highways, totally disconnected from Rotterdam,” said NEXT director Marijn Schenk. “We discovered when you’re on top of the hill and jump, you can see Rotterdam. We said, ‘Can we make the jump into an art piece?’”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Innovation & Sustainability at Geusseltbad Aquatic Complex, Netherlands

Innovation & Sustainability at Geusseltbad Aquatic Complex, Netherlands | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Masterminded by Slangen + Koenis, this swimming pool complex is the highlight and the heart of the district’s new sports complex in northeast Maastricht, near Geusselt Castle. 

Part of an ambitious modernization scheme, the project combines superb architecture with the highest environmental standards, implementing sustainable concepts and using cradle-to-cradle materials. Thanks to triple glazing, solar panels and geothermal energy, the power consumption could be curbed to one third of what one would expect for a building of this size and programmatic nature.


Via Lauren Moss
more...
Herman van den Bosch's curator insight, December 8, 2013 1:25 PM

Tja, de Maastrichtenaren klagen steen en been. Maar de deskundigologen op architectuur en duurzaamheidgebied zijn lyrisch. Een grote opsteker voor al die bibberende zwemmers: de CO2-uitstoot is dratisch gedaald.

Professionele Mediators's comment, December 10, 2015 1:36 AM
NIce
Opslagruimte Huren in Netherlands-Salland Storage's comment, February 2, 1:13 AM
bit.ly/1SAe8f4
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

House L by Grosfeld van der Velde Architecten

House L by Grosfeld van der Velde Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

House L, located in Oosterhout, The Netherlands, is a spacious home with a design that takes the landscape into consideration and creates a strong connection to the environment.


From Grosfeld van der Velde Architecten:

“The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot. The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.”


Via Lauren Moss
more...
Gareth Williams-Wynn's curator insight, November 12, 2013 1:51 AM

This site is always an inspiration for me. I like the way that this design deals with the landscape and the way that the building sits lightly on the ground.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

University of Applied Sciences by BDG Architecten

University of Applied Sciences by BDG Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This building challenges the preconception of an exclusively formal climate for institutions of higher learning. Designed by BDG Architecten, the CAH University of Applied Sciences in Dronten (a school for agricultural studies) symbolizes a new educational vernacular.

In line with BDG’s programmatic doctrine, the overall design of the building is driven by a strong sustainable concept with the efficient use of sunlight, rainwater and clean air flow.
The solution was a 16-m-high greenhouse, inside which two buildings provide space for both people and plants. The greenhouse functions as a huge air duct, regulating ventilation through an integrated smart climate system. Passive cooling in the form of solar blinds and etched-glass panels prevents overheating in the summer. Rainwater is collected and reused to flush toilets and to clean the building.

The architects’ inside-outside juxtaposition of volumes. Composed of a skeleton of white steel trusses and modular glass panels, the outermost structure encompasses a pair of timber-clad buildings whose solidity cuts through the otherwise light-filled structure. The incorporation of vegetation at various places increases the flow of fresh air and further diminishes the sense of enclosure...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Netherlands Institute of Ecology: Raising the Bar with Cradle-to-Cradle Design

The Netherlands Institute of Ecology: Raising the Bar with Cradle-to-Cradle Design | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Netherlands Institute of Ecology (NIOO) is a truly innovative green laboratory.


From NIOO director Louise Vet: ”Ecologists... do high-level research on genomes and biodiversity, and I wanted the building to express this.” Thus, she chose Claus en Kaan Architecten, a Dutch architectural practice with a track record in laboratory design and challenged the architects to design a building that embodied cradle-to-cradle principles.


Claua en Kaan rose to the challenge with a variety of sustainable strategies. The linear building, 335 feet by 100 feet, has west-facing, sealed laboratories that manage heat gain via a deep brise-soleil. Windows on the east side are operable, allowing daylight and views of the surrounding environment, populated with native plants.

Vertical light-wells span two floors; a core of support labs not requiring daylight occupies the center of the building. The building’s columns were spaced in such a way as to allow for flexibility in future renovation, which is likely to prove a key factor in its longevity, and a green roof shares space with a roof deck.

Heating and cooling is handled via underground storage, making use of deep vertical pipes that store heat from solar arrays and the building at 984 feet below ground. A radiant, in-floor system circulates the warmed water through the concrete floors.

Additionally, the building treats all of its own greywater on site, and releases it into the surrounding landscape.


The architects here are to be commended on this design, as green laboratories are notoriously hard to design. By embodying cradle-to-cradle principles — as well as tailored green build strategies — the Netherlands Institute of Ecology raises the bar.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.