PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "nature"
1.6K views | +0 today
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

International Architecture Biennale Rotterdam 2014: exploring the relationship between city and nature

International Architecture Biennale Rotterdam 2014: exploring the relationship between city and nature | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Blurring the boundaries between society and nature, this year’s International Architecture Biennale Rotterdam calls for a new approach to city-making, under the curation of Dutch landscape architect Dirk Sijmons. The theme, Urban by Nature, is explored through 96 projects in the main exhibition site at the Kunsthal, next door at the Natural History Museum, and in city-wide installations and interventions laid on to coincide with the IABR.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

AOR's floating platform, Viewpoint, offers glimpses of London canal-side wildlife

AOR's floating platform, Viewpoint, offers glimpses of London canal-side wildlife | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Finnish studio AOR has installed an angular canal-side platform in King's Cross, London, where visitors can make contact with some of the local wildlife.

Named Viewpoint, the floating structure sits over the Regent's Canal on the edge of the Camley Street nature reserve. It provides a habitat for birds and bats, as well as an outdoor classroom where people can learn about the surrounding flora and fauna.

"We hope that Viewpoint will have resonance beyond its modest footprint and allow the many visitors to Camley Street Natural Park to discover this natural environment - a rarity in a metropolitan city such as London," added the architects.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Mesmerizing Minimalist Circle Sculptures Represent Nature's Cycles

Mesmerizing Minimalist Circle Sculptures Represent Nature's Cycles | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Environmental artists Martin Hill and Phillipa Jones create beautiful circular sculptures with an environmentally poignant message representing the cycles of nature.

Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

MAD Envisions More ‘Natural’ Chinese Cities in the Future

MAD Envisions More ‘Natural’ Chinese Cities in the Future | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Ma Yansong of MAD recently presented a 600,000 square meter urban design proposal for the city of Nanjing titled, “Shanshui Experiment Complex,” at the 2013 Bi-City Biennale of Urbanism / Architecture in Shenzhen, China. The concept takes into account the culture, nature and history of Nanjing while reconsidering the methodology in which Chinese cities are built.

Yasong’s vision of a natural urban environment calls upon traditional Chinese values, veering away from a purely functionalist approach to city-making. Thus, the rigidness of the “box” is replaced with flowing lines that rhythmically rise to create a series of smooth spaces and volumes resulting in a more natural (looking) skyline.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Mullen Street residence by Craig Steely Architecture

Mullen Street residence by Craig Steely Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The quiet, sunny location of this difficult site generated a wholly unique arrangement of space, not typical to the city-- a San Francisco house where the main ideas expressed are transparency, sunlight, and a direct connection to nature. The house will integrate photovoltaic panels, a sod roof, and 25' timber bamboo growing through the house...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

With a tight budget, focusing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential for this residential project in Austria. The result is a two-room-apartment of prefabricated timber elements on a concrete foundation.

A large living space, two small bedrooms and the entrance are organized around a central core containing the bathroom and technical installations. Four large openings create unique views into the surrounding landscape. According to their orientation – private or public, varying in size and position, with or without parapet, each deeply cut opening has its own characteristic.

A large window to the west offering an idyllic view of the landscape and an entrance leading to the neighbors and outdoors. Sitting on the wooden terrace, the homeowner finds peace and nature, receiving regular visits of neighbors and even those from local rabbits, foxes and deer...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory.

The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

With time, materials will allow the architecture to mature, growing into its site. The zinc fascia will patina to a soft grey, and a permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits of locally-salvaged elm  will weather & a vegetated roof, planted with local grasses, will grow to become a raised piece of the forest floor.

As seasons pass, the reflected colors of the forest transform the building and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in specific ways, shaping snow into extensions of the structure.


See more of this contextual, unique project at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Between Books & Trees: A unique, ecological design for a new public library

Between Books & Trees: A unique, ecological design for a new public library | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

JAJA shared their latest proposal, which was awarded third prize, for a new public library in Daegu, South Korea.


Pushing the boundary of the notion that a library must be a contained, quiet and nearly isolated space, JAJA’s proposal treats the library as massive public zone for the fostering of communal creativity, and dissolves the separation between inside and nature.

JAJA, typically noted for their form making abilities, have opted for a minimialistic formal language of the architecture, so that the streamlined library can capture the textures of the existing trees and the books within to create a cohesive experience that celebrates both.


“We propose to merge the spatial qualities of the trees and the potential of the library into one cohesive identity. The library will merge the exterior and interior through a series of spatial transitions within an inclusive environment for the local community,” explained the architects.


View additional images and read more about this design that integrates building and nature, on both an aesthetic and functional level, creating a unique experience with light, form and space...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Håkansson Tegman House by Johan Sundberg

The Håkansson Tegman House by Johan Sundberg | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Johan Sundberg designed the Håkansson Tegman house in Höllviken, Sweden. Angled around an inner garden, the design rests on the tradition of the Danish atrium house from the 60s and 70s. Three small bedrooms form the northern wing of the house, while the western wing is a continuous sequence of spaces consisting of a kitchen, dining room, library, living area, and winter garden.

The outer walls along the streets are clad with clay bricks as a screen. The stucture is a steel-enforced timber frame. Windows and sliding glass doors are made from Schüco aluminum profiles. The front and garage doors are custom made from ammonium smoked oak.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Apelle: A Contemporary family home in Karjaa, Finland

Apelle: A Contemporary family home in Karjaa, Finland | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Karjaa-based architectural practice, Casagrande Laboratory, has recently completed the Apelle project, a contemporary family home is located in Karjaa, Finland.

This wooden structure rests in a natural harbour- a sheltering pocket surrounded by bed rocks and trees. 

From the architects:

“House Apelle is part of nature. The surrounding forest has been architecturally articulated into a shelter for a family of contemporary natives. The house is in the forest as much as the forest is in the house – the architecture is a mediator between  man and nature."


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, January 29, 1:20 AM

Con un cierto saborcito a Alvar Aalto...esta casa me ha parecido una joyita.

Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Small, Multifunctional + Modern: Wooden sheds feature retractable roofs that respond the the climate

Small, Multifunctional + Modern: Wooden sheds feature retractable roofs that respond the the climate | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
This cluster of wooden cabins in Norway features a hut with a retractable roof and pair of sheds that slide open to frame views of a nearby fjord.

Rever & Drage were asked to create a multi-purpose facility near to the client's existing summerhouse, which they planned to used as a toolshed, a rain shelter and a camping area. The architects responded by designing a group of three structures surrounding a small patio, entitled Hustadvika Tools. Each building integrates folding or sliding mechanisms, allowing them to be adapted for different activities or to suit changing weather conditions...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

How Living Infrastructure Will Save Our Cities

How Living Infrastructure Will Save Our Cities | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Super-typhoon Haiyan, the single most powerful storm ever recorded, is an unsettling harbinger of troubles to come.


Weather systems across the globe have gained intensity and force over the past few years due to our rapidly warming planet. New defenses are needed to protect our metropolitan centers, most of which are located within a stone's throw of the ocean. The solution: fight nature with nature.

Supplementing civil engineering projects with ecological defenses is only part of the overall solution to dealing with our rapidly changing environment. Early warning systems, effective evacuation strategies, education, and better building codes must be integrated into the larger scheme of of sustainable city development and planning if we plan on living anywhere near our growing oceans...


Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Bordering the Atacama Desert in Chile’s Andes Mountains, Valle de Elqui boasts an abundance of natural assets including a stable, hot climate favorable for wine growing and postcard-clear skies, coupled with high natural magnetism for some of the best star gazing in the Southern Hemisphere.

Resting in the heart of the valley, Hotel Elqui Domos provides a unique eco-tourism accommodation experience through its spatial composition and relationship to place. The original complex was designed by architects Rodrigo Duque Motta as a series of seven geodesic dome tents.

Recently, the hotel has added four wooden cabanas, each intended as a private observatory and space for introspection. Perching very lightly on the landscape, the cabins negotiate the views of the valley and mountain from opposing sides. Their stilt-like foundations are sympathetic to the surrounding vegetation and topographical variations in the land, and the upper roof decks accentuate their privileged position within the site’s geography...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

House in Belas: function + beauty within its surrounding environment

House in Belas: function + beauty within its surrounding environment | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The House in Belas is a contemporary and inclusive project in tune with nature and reflective of local vernacular design.

The design intends to express a contemporary look onto the main aspects of traditional Portuguese architecture, with special attention to the balance and harmony between each building. The house consists of five different bodies, linked through passages.

Spaces between each body create a series of relationships, distances and views are generated, providing a rich and diverse atmosphere. The social areas are located in the core of it all, benefitting from the surrounding environment, and allowing a simple and functional distribution throughout the house.


Visit the link for a gallery of images of this beautiful and simple design...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.