PROYECTO ESPACIOS
2.1K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Underground Culture: Designing A Museum for Los Angeles' Historic District

Underground Culture: Designing A Museum for Los Angeles' Historic District | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Downtown Los Angeles’s historic core is about to get its first major museum, if that’s what you want to call it. Local developer Tom Gilmore and architect Tom Wiscombe are teaming up on the complex project, which they are calling the Old Bank District Museum. It will be dedicated to contemporary Los Angeles art and located in the sub-basements, basements, ground floors, mezzanines, and roofs of three interconnected buildings along Main and Fourth streets.

“We’re going beyond the frontier of street level,” said Tom Wiscombe, principal at Tom Wiscombe Architecture and a professor at SCI-Arc. Gilmore, founder of Gilmore Associates, who has been a major player in the resurrection of the Bank District, calls the project “insanely organic.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Kengo Kuma's Modern Tea House

Kengo Kuma's Modern Tea House | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

In the garden of the Museum für Angewandte Kunst Frankfurt, Kengo Kuma’ s modern teahouse was built. In the design, traditional teahouse architecture is developed while Kengo ventures into unexplored territory in search of flexible buildings.

He has arrived at a truly ephemeral structure with this project; the teahouse does not rise up from the ground as a fixed wooden construction, but unfolds as an airborne form. When a ventilation system is activated, the teahouse swells into shape like a white high-tech textile blossom. In its interior, comprising a surface of approximately twenty square metres, are nine tatami mats, an electric stove for the water kettle, a tokonoma niche and a preparation room. Integrated LED technology allows the use of the teahouse at night; the interior can be heated by way of the membrane.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Gingerbread Art Museums by Caitlin Levin and Henry Hargreaves

Gingerbread Art Museums by Caitlin Levin and Henry Hargreaves | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Recently completed for display at Dylan’s Candy Bar during Art Basel Miami, these towering architectural creations of the world’s most famous art museums and galleries were created with gingerbread and candy by food artists Caitlin Levin and Henry Hargreaves.

An array of hard candy windows forms the iconic pyramid extension at the Louvre, while icing and gingerbread form the smooth curves of the Solomon R. Guggenheim Museum. Some of the iconic structures are so immaculately detailed that once photographed in black and white they almost look like the real thing...


See behind the scenes photos here.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

'Integrated into the Landscape' - BIG Set to Build Blåvand Bunker Museum

'Integrated into the Landscape' - BIG Set to Build Blåvand Bunker Museum | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Set to transform a former German WWII bunker carved into the banks of Blåvand, Denmark, BIG’s Blåvand Bunker Museum is a 2,500 square meter museum that will include four independent institutions: a bunker museum, an amber museum, a history museum and a special exhibitions gallery.

“Contrary to the existing closed concrete lump, the new museum will, in its architecture, function as an open heart integrated into the landscape,” Bjarke Ingels described. “The museum is in every way the opposite of the militant history with its more closed, dark and heavy features.”

“Organized around an open central square, the galleries allow much light and will give magnificent views to the surrounding countryside,” he continued. “The bunker is a war machine without holes for doors and windows and rejects all humanity. In contrast, the museum is integrated into the landscape and invites visitors inside.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The new Museum of Modern Art needed to address the role and function of art in Oslo's city center, as a place for the interpretation of both the historical and contemporary reality. The museum uses twisted geometry standing on a massive footing to introduce series of event spaces, from landscape to interior exhibition to roofscape.

Facing the water front the massing rises and pedestrians are invited into the area through multiple accesses on the landscape, leading to the radial center of the museum lobby. The volume creates a protected plaza, or canopy for temporary outside exhibitions.


Sustainability: The technology came in the form of self-compacting concrete in which chemical additives are introduced into the concrete mix, significantly increasing its workability without any resultant loss in strength. The project is conceived like a bridge. Sustainable design integrates environmental, economic, and social issues of sustainability together with users’ goals and needs. The NMAAD Museum employs sustainable design to reduce energy consumption, reduce greenhouse gas emissions, encourage water conservation, and provide high indoor environmental quality.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Metz Museum by Shigeru Ban

Metz Museum by Shigeru Ban | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Shigeru Ban says that in designing the idiosyncratic new construction, he was inspired by the “architecture” of traditional Chinese hats woven from rice straw.

The offices, with their large, smooth windows, were accommodated in the angular transoms of Centre Pompidou in Metz, and appear to have been pushed into the hat. These white cubes were highlighted by the flatness of the Alucobond® elements in pure white. The new 10,000- square metre centre for the arts in north eastern France does not exhibit any collection of its own but makes use of works stored at the Paris centre, which, with more than 65,000 works, owns the largest collection of contemporary and modern art in Europe.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Los Angeles Museum of the Holocaust by Belzberg Architects

Los Angeles Museum of the Holocaust by Belzberg Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

From the architect. 

The new building for the Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH) is located within a public park, adjacent to the existing Los Angeles Holocaust Memorial.  Paramount to the design strategy is the integration of the building into the surrounding open, park landscape. The museum is submerged into the ground allowing the park’s landscape to continue over the roof of the structure.  Existing park pathways are used as connective elements to integrate the pedestrian flow of the park with the new circulation for museum visitors.

By maintaining the material pallet of the park and extending it onto the museum, the hues and textures of concrete and vegetation blend with the existing material palette of Pan Pacific Park. Designed and constructed with sustainable systems and materials, the LAMOTH building is on track to receive a LEED Gold Certification from the US Green Building Council.


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, January 19, 2014 4:26 AM

Interior/exterior, un edificio que se posa con delicadeza en el parque que lo acoge. Si te gusta el exterior, te encantará el interior. Con formas rotundas y limpias, y unas sorprendentes ventanas, un edificio que nos devuelve a el "paseo arquitectónico" del Corbu. Además un edificio que ha recibido la medalla de oro LEED.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Kimbell’s Stylish, Sustainable New Addition

The Kimbell’s Stylish, Sustainable New Addition | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The Kimbell Art Museum’s new addition, the Renzo Piano Pavilion, bears the name of its architect and demonstrates the happy coexistence of sustainability and physical beauty.

The $135 million Piano Pavilion was commissioned to serve one of the most revered museum buildings in the country, designed by architect Louis Kahn, and Mr. Piano’s pavilion design aims to complement Kahn’s monumental modernist aesthetic, his fondness for concrete and emphasis on light. What Mr. Piano’s pavilion adds to the conversation is a stress on contemporary sustainability practices.

“The Kahn building is famous for its natural light,” Mr. Piano said. “But that was a natural lighting system designed in the late ’60s and ’70s. Technologies have advanced considerably since then. We needed to capitalize on the new technologies and make a design that is more flexible and responsive to the issues of today, like sustainability.”

 

“Designing for energy savings is not an ‘add on,’ ” Mr. Piano said in an October Kimbell Art Museum publicity release, “but, rather, the proper way to build.”

 
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Daylighting + Innovative Facade Technology at the Nantong Museum by Henn Architekten

Daylighting + Innovative Facade Technology at the Nantong Museum by Henn Architekten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As part of the master plan designed by HENN, the new Nantong Urban Planning Museum is located prominently along the central river.

The museum is characterized as a floating volume, resting on a glass pedestal, with space for special exhibitions, a café and bookstore. The overall dominant form which cantilevers above the glass entry contains the primary exhibition space, offices, and conference rooms.
Its distinctive façade is composed of two layers: the inner thermally seals the building envelope, and the outer is a reticulated metal structure with varied panels. The façade’s diamond-shaped grid is comprised of seven different panels that allow for varying degrees of opening from 9%-60%. This provides for the controlled regulation of sunlight in fine increments, to accommodate the needs of the interior program. The exhibition spaces are therefore, characterized by a predominantly closed façade with minimal openings, and the offices with maximum levels of natural daylight...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

San Francisco's new Exploratoruim science museum seeks net-zero energy goal

San Francisco's new Exploratoruim science museum seeks net-zero energy goal | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

When the Exploratorium science museum in San Francisco relocates next spring to a new $220-million waterside home, visitors no doubt will marvel first at the spectacular views of San Francisco Bay from the building's perch on Piers 15 and 17.


Less noticeable is the network of heating, cooling, water-use and other systems that assist in achieving the goal of net-zero energy use—a lofty target for a major museum.

The new 422,166-sq-ft Exploratorium will be nearly three times larger than the museum's current facility at the landmark Palace of Fine Arts.

The new building also could be the largest net-zero energy museum in the world, according to Nibbi Brothers, San Francisco, the project's general contractor.


Stop by the link to learn more about the city's new Exploratorium and how the project team plans on achieving the high energy-efficiency goals through green design strategies, innovative technologies and renewable energy systems...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.