PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "melbourne"
2.0K views | +1 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This winery pavilion near the southern tip of Australia was conceived by Melbourne's Centrum Architects as a massive lantern to draw curious visitors.

A unique form was a priority from the beginning. For inspiration, the architects turned to the estate’s name – “leura” is derived from the Aboriginal word for lava – and from the unusual wrinkled rock formations found in pahoehoe lava flows. In their interpretation, the design team imagined the roof and western wall as a shell composed from four sections of curving high-performance concrete that rise from the ground before folding over, propped up with angled steel columns. Although initially conceived for off-site prefabrication, it ultimately proved faster and more economical to cast the sections in situ.

Inside, the thickness of the exposed concrete walls provides excellent thermal massing, which allowed Centrum to rely on passive cooling and ventilation, forgoing the need for mechanical and water systems.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Melbourne's Bentleigh School wins most sustainable educational institution at International Green Awards

Melbourne's Bentleigh School wins most sustainable educational institution at International Green Awards | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Bentleigh Secondary School in Melbourne's east has been named the most sustainable educational institution according to the International Green Awards which were held in London this month.
Suters Architects have been involved with the school over many years in the redevelopment of the entire campus and worked in partnership with the college to design stages 1 and 2. Project Leader, John Schout said that the campus has a positive effect on the environment as well as changing the behaviour of staff and students to best practice environmental management:
"A new building, a Meditation and Indigenous Cultural Centre, designed entirely of timber is an example of sustainable carbon capture principles and will be completed in 2013. Key ESD initiatives include shading and natural light, solar panels, water treatment and wetlands and a planned thermal heating and cooling system."
Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As the name suggests, the Convertible Courtyards House, by Christopher Megowan Design, kinetically adapts to the notoriously variable climate found in Melbourne, Australia. This project added a kitchen, living area, dining area, bathroom, master bedroom, ensuite and two decks to a previously overlooked yet charming weatherboard cottage in the inner urban suburb of Prahran. Nestled on an intimate street, the existing house is one of a series of heritage protected cottages. In response to the north-facing block of land, a central courtyard was created between the weatherboard and modern extension in order to flood the open kitchen, living and dining area with natural light...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.