PROYECTO ESPACIOS
2.1K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from green streets
Scoop.it!

Underground Culture: Designing A Museum for Los Angeles' Historic District

Underground Culture: Designing A Museum for Los Angeles' Historic District | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Downtown Los Angeles’s historic core is about to get its first major museum, if that’s what you want to call it. Local developer Tom Gilmore and architect Tom Wiscombe are teaming up on the complex project, which they are calling the Old Bank District Museum. It will be dedicated to contemporary Los Angeles art and located in the sub-basements, basements, ground floors, mezzanines, and roofs of three interconnected buildings along Main and Fourth streets.

“We’re going beyond the frontier of street level,” said Tom Wiscombe, principal at Tom Wiscombe Architecture and a professor at SCI-Arc. Gilmore, founder of Gilmore Associates, who has been a major player in the resurrection of the Bank District, calls the project “insanely organic.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall opens

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall opens | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Stonehenge’s long-awaited visitor centre- a lightweight, delicate structure by Denton Corker m\Marshall- has opened its doors to the public. The building provides the 5,000 year old monument with dedicated on-site educational facilities and exhibition space, designed to accommodate over one million guests each year.


Ensuring the sustainability of the project, the design was as sensitive to its surroundings as possible, whereby if the building were to be removed, it would not leave a lasting scar on the landscape. Steel columns and lightweight walls minimize the depth of the foundations, allowing the design to sit on a slender concrete raft.

Recyclable and renewable materials have been used alongside locally sourced components, such as regionally grown chestnut and limestone cut from nearby quarries. In addition, the large canopy naturally shades the building, promoting natural ventilation, while a ground source heat pump provides warmth for the centre during cooler months.

 



Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

House DS: a minimalist extension to a Belgian farmhouse...

House DS: a minimalist extension to a Belgian farmhouse... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

House DS is a minimalist extension to a farmhouse residence in Belgium and a beautiful example of residential restoration, preservation and reuse...

A typical Belgian farmhouse, known as a ‘fernette’ inspired this addition to House DS in Destelbergen, Belgium. Architects Graux & Baeyens addressed the client’s request of ensuring the addition would provide ‘spacious, bright and contemporary living’ and molded the idea of 4 rectilinear volumes as extensions of the existing building, creating a stark contrast between old and new, past and present. A fifth volume in the form of a pool house also serves as a shed for additional storage.

The proportions of the new volumes, the unobtrusive appearance of its minimalist interiors and the well-designed layout of the spaces that connect the two structures present an elegant way of two styles coexisting.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Cemetery complex by Andrea Dragoni contains plazas and artworks

Cemetery complex by Andrea Dragoni contains plazas and artworks | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Architect Andrea Dragoni has extended a cemetery in an Italian town by adding monumental stone walls with public plazas and artworks slotted in between.

Four equally sized courtyards are positioned at intervals between the walls. Italian artists Sauro Cardinali and Nicola Renzi created large site-specific artworks to occupy each one, plus large square skylights were added to frame views up to the sky.

These spaces were inspired by James Turrell's Skyspaces and are designed to be enjoyable public areas, independently from the cemetery, offering an opportunity to pause and reflect. These are cubic "squares of silence" having open ceilings that evoke windows open to the sky...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Villa Girasole, Italy: the Oldest Rotating House Follows the Path of the Sun

Villa Girasole, Italy: the Oldest Rotating House Follows the Path of the Sun | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Villa Girasole is the oldest rotating house in the world designed by a local navy engineer, Angelo Invernizzi. Situated near Verona, Italy, the house follows the path of the sun in a circular motion. Translated from Italian, the word girasole means sunflower. an appropriate name for the house which follows the sun.

The idea behind the creation of the first-of-its-kind rotating house is simple – to harness solar energy. Modern buildings use solar panels to transform it into energy.

The ambitious project took six years from 1929 to 1935, and its unique design, innovative for the era, required the use of advanced technologies.

Find more information, photos, and drawings at the link.


Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.