PROYECTO ESPACIOS
2.1K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape

Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

MAD has unveiled plans for a towering village of apartment blocks beside the Huangshan Mountains in eastern China. 


Inspired by the topographical layers of the landscape, the buildings will have organically shaped floor plates and will emerge from amongst the treetops on a site beside the Taiping Lake.


The high-density village features low-rise residences that echo the contours of the surrounding topography and offer unequalled access to one of China’s  landscapes.

The site of verdant scenery and limestone cliffs have long inspired artists and offered sheltered spaces for contemplation and reflection, contributing to its UNESCO Heritage status. Composed in deference to the local topography, the village provides housing, a hotel and communal amenities organized in a linked configuration. As its form evokes the geology of the region, the village blurs the boundaries between the geometries of architecture and nature.

For residents, the apartments will be a quiet retreat –  all have spacious balconies which overlook the lake. Communal amenities and walking paths encourage residents to explore the landscape. Each floor is unique and accessed from shared social spaces, creating a seamless balance between private and public spaces. The same serene design sensibility of natural environment extends to the interiors, with the use of local materials and the incorporation of plants and greenery enhancing comfort and well-being, while simultaneously setting up a closer connection with local culture...


Via Lauren Moss
more...
François Lanthier's comment, November 19, 2012 4:48 PM
Love it! Where do you find all thins great information?
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
From www.dezeen.com
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
Via Lauren Moss
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape...

Sculptural architecture blurs the division between built form and landscape... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Barwon Heads in Victoria is undergoing a period of significant change. Heritage restrictions currently protect older fishing shacks whilst the remainder of the seaside town is progressively being redeveloped.

The architecture now emerging is significantly contributing to the evolution of this small coastal township. The interesting circular building form of this house emerged from the architects Jackson Clements Burrows exploring circular forms, which resulted in a circular skylight over the first floor living areas and the overall shape of the house mirroring and immersing the structure into the Ti-tree dominated landscape.

The house is wrapped in a skin of vertical cedar battens, which not only provide privacy and solar protection but also blur the division between the built form and the landscape...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.