PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "greenhouse"
2.0K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

A facade of translucent plastic pillows can be pumped up to alter lighting and temperature inside this domed greenhouse, located at the Aarhus botanical gardens, by C. F. Møller.


The architects worked with membrane facade specialist formTL to create the ETFE plastic facade of the new Tropical House to provide an energy-efficient envelope with a quilted texture around the 18-metre-high structure.

The light and heat conditions within the building can be adapted by increasing or decreasing the air pressure inside the pillows, which then changes the translucence of the facade.

The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer," said the architects.


Via Lauren Moss
more...
Norm Miller's curator insight, January 8, 2014 1:45 PM

very innovative  

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

University of Applied Sciences by BDG Architecten

University of Applied Sciences by BDG Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This building challenges the preconception of an exclusively formal climate for institutions of higher learning. Designed by BDG Architecten, the CAH University of Applied Sciences in Dronten (a school for agricultural studies) symbolizes a new educational vernacular.

In line with BDG’s programmatic doctrine, the overall design of the building is driven by a strong sustainable concept with the efficient use of sunlight, rainwater and clean air flow.
The solution was a 16-m-high greenhouse, inside which two buildings provide space for both people and plants. The greenhouse functions as a huge air duct, regulating ventilation through an integrated smart climate system. Passive cooling in the form of solar blinds and etched-glass panels prevents overheating in the summer. Rainwater is collected and reused to flush toilets and to clean the building.

The architects’ inside-outside juxtaposition of volumes. Composed of a skeleton of white steel trusses and modular glass panels, the outermost structure encompasses a pair of timber-clad buildings whose solidity cuts through the otherwise light-filled structure. The incorporation of vegetation at various places increases the flow of fresh air and further diminishes the sense of enclosure...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.