PROYECTO ESPACIOS
2.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, December 16, 2013 4:58 PM

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Nelson Cultural Center: LEED Gold at the American Swedish Institute, Minneapolis

Nelson Cultural Center: LEED Gold at the American Swedish Institute, Minneapolis | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The American Swedish Institute received a new addition with the LEED Gold-designed Nelson Cultural Center by HGA in Minneapolis.


The 34,000 sq ft addition provides space for education and cultural facilities for contemporary exhibitions, administrative offices, collections care, and expanded programs. Designed by locally-headquartered firm HGA, the new extension incorporates contemporary design, traditional Swedish aesthetics and a number of sustainable strategies. The Nelson Cultural Center is anticipating LEED Gold certification due to its sustainable building strategies, which include geothermal heating and cooling, a green roof and much more.


Sustainability was an important aspect of the design, and the institute anticipates LEED Gold certification for its efforts – which would make it the first museum in Minnesota with such accolades.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Ecologia Montréal, designed by Gervais Fortin, is the first single dweling home in Montreal, Canada aiming for a Platinum LEED certification.

The owner, in collaboration of the Ecologia Foundation, had the objective to reduce the home's ecological footprint by using healthy, local and non-toxic materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing good, contemporary design. All the materials were hand-picked from the most ecoresponsible suppliers of Quebec and featured a combination of exposed beams, large windows and an inner courtyard, creating a cozy and modern living space.

In addition to utilizing a geothermal system, he structure of the house is built with insulating concrete forms, mostly constituted of 100% recycled materials. As for the concrete used for the structure and as thermal mass, concrete contains 39% recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all.

Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water. The combination of all these factors harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and its occupants...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, December 16, 2013 4:58 PM

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Bay House by Roger Ferris + Partners

Bay House by Roger Ferris + Partners | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This residence located on the Long Island coastline is designed to capture and frame spectacular water views. The design also maximizes transparency between interior spaces and the link between interior and exterior.

The design embraces sustainability with geothermal design, daylighting, solar shading strategies and xeriscape landscaping...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.