PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "dome"
1.7K views | +1 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

A facade of translucent plastic pillows can be pumped up to alter lighting and temperature inside this domed greenhouse, located at the Aarhus botanical gardens, by C. F. Møller.


The architects worked with membrane facade specialist formTL to create the ETFE plastic facade of the new Tropical House to provide an energy-efficient envelope with a quilted texture around the 18-metre-high structure.

The light and heat conditions within the building can be adapted by increasing or decreasing the air pressure inside the pillows, which then changes the translucence of the facade.

The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer," said the architects.


Via Lauren Moss
more...
Norm Miller's curator insight, January 8, 10:45 AM

very innovative  

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion.


By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic.
Through this altered composition, small niches and crevices opened. Steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes, making the whole design movable.
The façade's curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside. The project was commissioned by BL (Denmark Public Housing) for the Peoples Meeting in Denmark.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion.


By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic.
Through this altered composition, small niches and crevices opened. Steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes, making the whole design movable.
The façade's curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside. The project was commissioned by BL (Denmark Public Housing) for the Peoples Meeting in Denmark.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.