PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "daylighting"
1.8K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Light Matters: 7 Ways Daylight Can Make Design More Sustainable

Light Matters: 7 Ways Daylight Can Make Design More Sustainable | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Daylight is a highly cost-effective means of reducing the energy for electrical lighting and cooling. Education often reduces the aspect of daylight to eye-catching effects on facades and scarcely discusses its potential effects – not just on cost, but on health, well-being and energy.

This Light Matters will explore the often unexplored aspects of daylight and introduce key strategies to better incorporate daylight into design: from optimizing building orientations to choosing interior surface qualities that achieve the right reflectance. These steps can significantly reduce investment as well as operating costs and so much more...


Via Lauren Moss
more...
Mary H Goudie's comment, February 28, 2014 4:38 AM
My husband CANNOT live without his sunshine. Here in Lisbon they used ceramic tiles to move more light into the rooms. We angle a mirror to reflect the sunshine into our kitchen on cold days - toasty!
Lola Ripollés's curator insight, March 1, 2014 12:52 PM

La luz es importantísima par ala eficiencia y para el confort.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Daylighting + Innovative Facade Technology at the Nantong Museum by Henn Architekten

Daylighting + Innovative Facade Technology at the Nantong Museum by Henn Architekten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As part of the master plan designed by HENN, the new Nantong Urban Planning Museum is located prominently along the central river.

The museum is characterized as a floating volume, resting on a glass pedestal, with space for special exhibitions, a café and bookstore. The overall dominant form which cantilevers above the glass entry contains the primary exhibition space, offices, and conference rooms.
Its distinctive façade is composed of two layers: the inner thermally seals the building envelope, and the outer is a reticulated metal structure with varied panels. The façade’s diamond-shaped grid is comprised of seven different panels that allow for varying degrees of opening from 9%-60%. This provides for the controlled regulation of sunlight in fine increments, to accommodate the needs of the interior program. The exhibition spaces are therefore, characterized by a predominantly closed façade with minimal openings, and the offices with maximum levels of natural daylight...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Pittsburgh's "breathing" building by Gensler aims to be the world's greenest skyscraper

Pittsburgh's "breathing" building by Gensler aims to be the world's greenest skyscraper | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The PNC Financial Services Group hopes to exceed LEED Platinum requirements while promoting a healthy workplace with a recent development – the Tower at PNC Plaza. Located in downtown Pittsburgh, the building will be 800,00 sq.ft (74,322 sq.mt) with a construction budget of approximately US $240 million.


The "breathing" design created by architecture firm Gensler moves away from the traditional closed air-conditioned environment and has the lofty aim of becoming the greenest skyscraper in the world.


Employees in the 33 floor glass tower will access daylight and fresh air. The PNC Tower design recognizes that the Pittsburgh climate can provide increased levels of natural light onto the floorspace along with improved regulation of temperatures for much of the year without using traditional, energy-intensive HVAC systems. The Tower hopes to achieve this with a double-skin facade of two panes of glass separated by an enclosed cavity, allowing external air inside. The facade features operable doors and windows that admit fresh air into the building during optimal conditions, while a solar chimney is another passive system- it pulls air in through the open windows, the air then travels across the floors, is heated and exhaled through the roof shaft.


The Tower will consume less than 50 percent of the energy a typical office building uses and will save PNC at least 30 percent on its energy costs...


Via Lauren Moss
more...
Norm Miller's curator insight, January 9, 2013 12:07 PM

Tall buildings have been historically less efficient than smaller squarer buildings to operate, but now with new technologies we are seeing rapid improvements in the taller buildings and FINALLY we are seeing things like operable ventilation once again.

Society for College and University Planning (SCUP)'s curator insight, February 1, 2013 9:25 AM

SCUP–49, the Society for College and University Planning's 49th annual conference, will be held in Pittsburgh in July 2014.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The ‘Tower Studio’ is dramatically situated on a stretch of rocky coastline in Shoal Bay, Newfoundland, where no roads guide your way and which is only reached by hiking.

Part of an architectural series by Saunders Architecture the Fogo Island Arts Corporation, the studio’s sculptural silhouette leans both forward and backward as it twists upward.

The studio is comprised of three levels with an overall height of thirty-two feet. Its entry area is equipped with a kitchenette, a compost toilet and wood- burning fireplace. Its second level is a studio, day lit by generous skylight.

At times, the stark abstract forms of the studios all painted black seem to disappear into the foggy weather, typical on Fogo Island. Inside everything is painted in a shiny white and as one passes up the white ladder through the horizontal opening one will stand on the roof- top deck with the view of the ocean and the rocky wind-swept terrain around you...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.