PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "contemporary"
2.0K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Aroeira House III in Portugal: Designed with the Elements in Mind

Aroeira House III in Portugal: Designed with the Elements in Mind | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

ColectivArquitectura designed the U-shaped Aroeira III House in Herdade da Aroeira – Alamada, Portugal to work with the elements of the land it’s built on, maximizing sun exposure. With a natural slope and nearby homes, they went with a horizontal design that was split into two levels, one being partially buried underground.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

A Watertower Transformed into Watchtower: Watertower by Zecc Architecten

A Watertower Transformed into Watchtower: Watertower by Zecc Architecten | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

One could certainly say there’s an MC Escher quality to the dramatic staircase designed by Zecc Architecten for the transformation of the Sint Jansklooster Watertower in the Netherlands into a watchtower. The Dutch architects converted the water tower situated in the middle of a nature preserve, into a “route architecturale” (architectural route) leading up to a spectacular 360 degree view of De Wieden. The repurposed tank still contains the original steel staircase that intertwines with the new and functional wooden one. 

More at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

70F | Sheep stable Almere

70F | Sheep stable Almere | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The city of Almere has a sheep population of about 80 sheep. The sheep are mobilized to keep the powerful weed “acanthus” or “bears-breech” that grows in the “vroege vogel” – forest and “kromsloot” – park in Almere under control.


To centralize and house this population, a sheep stable was needed. The stable is designed with an a-symmetrical homogeneous cross-section. The part of the building where the sheep reside is relatively low; the high part is situated above the (public) pathway and the hay storage section, making it possible to store a maximum amount of hay.

This shape also creates a natural flow for the air inside the building, which is refreshed by two slits at the foot of each long side of the building.  The detailing of the corner of the building, where the long façade ends and the gable starts, is extremely important for the overall experience of the architecture of this building. It emphasises the cross sectional shape of the building, and finishes the long façade of the building, which starts as a façade and slowly becomes roof...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Pop-up stars: temporary contemporary architecture

Pop-up stars: temporary contemporary architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
From huge temporary stadia to tiny transitory event spaces, pop-up architecture fulfils many roles and comes in many guises.

In some cases the very latest technologies are used to engineer complex structures, while in others a readymade approach using scavenged materials is more appropriate. Several noteworthy examples include semi-permanent structures, container architecture and event pavilions.


This article examines some key pop-up projects that are designed to make the most of their short lifespans...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The new Museum of Modern Art needed to address the role and function of art in Oslo's city center, as a place for the interpretation of both the historical and contemporary reality. The museum uses twisted geometry standing on a massive footing to introduce series of event spaces, from landscape to interior exhibition to roofscape.

Facing the water front the massing rises and pedestrians are invited into the area through multiple accesses on the landscape, leading to the radial center of the museum lobby. The volume creates a protected plaza, or canopy for temporary outside exhibitions.


Sustainability: The technology came in the form of self-compacting concrete in which chemical additives are introduced into the concrete mix, significantly increasing its workability without any resultant loss in strength. The project is conceived like a bridge. Sustainable design integrates environmental, economic, and social issues of sustainability together with users’ goals and needs. The NMAAD Museum employs sustainable design to reduce energy consumption, reduce greenhouse gas emissions, encourage water conservation, and provide high indoor environmental quality.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Living Within Nature: A Contemporary Farm House in Sweden

Living Within Nature: A Contemporary Farm House in Sweden | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The house, that is situated on the wets coast of Sweden, is a retreat for a family living in England. The house is a combination of the typical Swedish farm house form with a contemporary way of living in close contact with the surrounding nature.


The house is clad with untreated wood on the outside that will turn grey over time. The inside of the house is more delicate. The large living room / kitchen can be opened up with large sliding glazed doors so the inside becomes part of the outside.

It's considered a "'super-normal" house that is both modern and traditional at the same time.


Visit the link for more photos of this beautiful and contextual project...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

H House: a modular + contemporary Interpretation of traditional architecture

H House: a modular + contemporary Interpretation of traditional architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Not far from Budapest, on the fringes of a forest, there stands Tamás Dévényi’s shingle covered new house. The disarmingly simple building creates generous spatial relations on the 1,5 hectare land. The proximity of the bustling city life doesn’t mean that we can not relish the convenience of nature and the separation of a farmhouse. Borrowing its form and use of materials from the Central-European peasant architecture, the building’s modular structure follows contemporary design thinking.

“The requirements for a country house have changed a lot during the past hundred years, but using the old Hungarian peasant house’s archetype was a good starting point for the design in a situation where the strict local building regulations tie the architects’ freedom,” said writer Brigi Bugya.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Rabot Tourist Cabin is one of many DNT (Norwegian Trekking Association) lodging facilities throughout Norway. At 1200 meters above sea level, close to the glacier at Okstindan in northern Norway, the site is spectacular. The weather can be extremely harsh and the structure is constructed for heavy winds and storm.

A secondary rescue hut is placed 50 meters away from the main cabin as a safe shelter in case of destruction of the main cabin. The site inaccessible by road and is only reachable on foot or on skis. The cabin is named after the French glaciologist and geographer Charles Rabot who thoroughly explored the mountain areas in the province of Nordland. It is planned and built with local materials and with great local commitment...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, September 2, 2014 5:29 AM

Cabina turística en Noruega. Con una unidad de rescate/refugio a 50 metros de la principal y con acceso sólo a pie. 

Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

Raanan Stern studio: a modular, flexible live-work space

Raanan Stern studio: a modular, flexible live-work space | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

In the artist’s central Tel Aviv apartment, architects Ranaan Stern and Shany Tal from Raanans Stern’s Studio designed a versatile 20sqm studio workspace.

The artist’s varied family and personal collection includes pieces dating from the 1940’s to the present. Every piece that was going be stored was measured: they were organized and ordered according to groups, sizes and artistic connections.  

After the organizational and calculation stage, four separate proportions were discovered that receive expression as each section is opened.


Via Lauren Moss
more...
Isabel de Yzaguirre's curator insight, March 3, 2014 1:47 PM

Estudi-vivenda d'un artista en 20 m2 - Estudio vivienda de un Artista en 20 m2 - A stunning Interior project!

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

B House in Shimasaki by Anderson Anderson Architecture

B House in Shimasaki by Anderson Anderson Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This hillside cabin in Japan by Anderson Anderson Architecture generates energy using photovoltaic panels and a ground-sourced heat pump.


Despite being surrounded by electricity pylons, this cabin by San Francisco firm generates all its own energy and heating using photovoltaic panels and a ground-sourced heat pump. Named B-House, the single-storey building is positioned on a slope overlooking Kumamoto.

The house was built on a tight budget and sustainability was key to the design. “The extremely modest budget required a close collaboration of the architects and builder to achieve a high quality, off-site fabricated timber frame construction meeting high sustainability standards,” explain the architects.


Read more about the sustainable features of this unique contemporary home and view more images at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Pop-up stars: temporary contemporary architecture

Pop-up stars: temporary contemporary architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
From huge temporary stadia to tiny transitory event spaces, pop-up architecture fulfils many roles and comes in many guises.

In some cases the very latest technologies are used to engineer complex structures, while in others a readymade approach using scavenged materials is more appropriate. Several noteworthy examples include semi-permanent structures, container architecture and event pavilions.


This article examines some key pop-up projects that are designed to make the most of their short lifespans...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Living Within Nature: A Contemporary Farm House in Sweden

Living Within Nature: A Contemporary Farm House in Sweden | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The house, that is situated on the wets coast of Sweden, is a retreat for a family living in England. The house is a combination of the typical Swedish farm house form with a contemporary way of living in close contact with the surrounding nature.


The house is clad with untreated wood on the outside that will turn grey over time. The inside of the house is more delicate. The large living room / kitchen can be opened up with large sliding glazed doors so the inside becomes part of the outside.

It's considered a "'super-normal" house that is both modern and traditional at the same time.


Visit the link for more photos of this beautiful and contextual project...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Ecologia Montréal, designed by Gervais Fortin, is the first single dweling home in Montreal, Canada aiming for a Platinum LEED certification.

The owner, in collaboration of the Ecologia Foundation, had the objective to reduce the home's ecological footprint by using healthy, local and non-toxic materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing good, contemporary design. All the materials were hand-picked from the most ecoresponsible suppliers of Quebec and featured a combination of exposed beams, large windows and an inner courtyard, creating a cozy and modern living space.

In addition to utilizing a geothermal system, he structure of the house is built with insulating concrete forms, mostly constituted of 100% recycled materials. As for the concrete used for the structure and as thermal mass, concrete contains 39% recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all.

Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water. The combination of all these factors harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and its occupants...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Brazilian architecture bringing the outdoors in...

Brazilian architecture bringing the outdoors in... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The owners of this stunning Brazilian abode had as their top design priority the incorporation of a covered outdoor living area.

StudioMK27 architects served their request up in spades, designing the house with a large L-shaped space encompassing the living room, tv room and and an extension of the kitchen, all opening out onto the garden and pool. Sliding doors are cleverly concealed in the walls, giving a sense of complete immersion into the tropical gardens and pool area and enabling the owners to enjoy the fantastic São Paulo climate...


Via Lauren Moss
more...
Punch Digital 's curator insight, June 23, 2015 9:48 PM

This Sao Paulo build serves as an inspiration into how far housing designs have come and where they are going. The way in which design focuses on the outdoor and immersing the living rooms onto the outdoor area. 


For a custom home design on your Melbourne property is important that you take inspirations from designs being produced worldwide.


Seeing custom designs like this is what drives our team at Luxury Living Homes to create and deliver on your dream home ideas.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Brazilian architecture bringing the outdoors in...

Brazilian architecture bringing the outdoors in... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The owners of this stunning Brazilian abode had as their top design priority the incorporation of a covered outdoor living area.

StudioMK27 architects served their request up in spades, designing the house with a large L-shaped space encompassing the living room, tv room and and an extension of the kitchen, all opening out onto the garden and pool. Sliding doors are cleverly concealed in the walls, giving a sense of complete immersion into the tropical gardens and pool area and enabling the owners to enjoy the fantastic São Paulo climate...


Via Lauren Moss
more...
Punch Digital 's curator insight, June 23, 2015 9:48 PM

This Sao Paulo build serves as an inspiration into how far housing designs have come and where they are going. The way in which design focuses on the outdoor and immersing the living rooms onto the outdoor area. 


For a custom home design on your Melbourne property is important that you take inspirations from designs being produced worldwide.


Seeing custom designs like this is what drives our team at Luxury Living Homes to create and deliver on your dream home ideas.