PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "climate"
1.8K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Rabot Tourist Cabin is one of many DNT (Norwegian Trekking Association) lodging facilities throughout Norway. At 1200 meters above sea level, close to the glacier at Okstindan in northern Norway, the site is spectacular. The weather can be extremely harsh and the structure is constructed for heavy winds and storm.

A secondary rescue hut is placed 50 meters away from the main cabin as a safe shelter in case of destruction of the main cabin. The site inaccessible by road and is only reachable on foot or on skis. The cabin is named after the French glaciologist and geographer Charles Rabot who thoroughly explored the mountain areas in the province of Nordland. It is planned and built with local materials and with great local commitment...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, September 2, 5:29 AM

Cabina turística en Noruega. Con una unidad de rescate/refugio a 50 metros de la principal y con acceso sólo a pie. 

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Hideg House by Béres Architects

Hideg House by Béres Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Focusing on sculptural cliffs and hillside woods, Hideg-ház is an unusual object in the landscape of the outskirts of Koszeg, a historical town in Hungary.

The building is located in a country with very diverse climate. Hot summers and cold winters desire a smart mix of architectural decisions to keep the cabin comfortable and easy to run in all four seasons. The clients had a clear concept about what they wanted to achieve in terms of building services and comfort. A combination of high-tec and simple ecological solutions resulted in extremely low energy consumption and moderate building cost...


Via Lauren Moss
more...
nevcox@easypoolplans.com's curator insight, January 13, 9:56 PM

A Backyard does not need to be all green, look at how carefully placed rocks can create a stunning backdrop and provide contrast on a different scale for this unique home that takes advantage of all this with carefully place windows, even using the direction the timber is laid to highlight the view.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

CCS Control and Servicies Center by Díaz y Díaz Arquitectos

CCS Control and Servicies Center by Díaz y Díaz Arquitectos | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Located in the middle of the sea, opened to the impressive view of Ría de Ares, the first challenge that assumes the projected building is the landscape.


To respond to this challenge, a formal repertoire is used, based on pure volumes that are integrated in the geometry of the dock and representative of typical forms of naval architecture.

The location required a high standard in terms of structural strength due to the thrust produced by the wind. Similarly, the high salinity of the environment, led to a study in detail of all building systems to prevent premature degradation of materials..


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As the name suggests, the Convertible Courtyards House, by Christopher Megowan Design, kinetically adapts to the notoriously variable climate found in Melbourne, Australia. This project added a kitchen, living area, dining area, bathroom, master bedroom, ensuite and two decks to a previously overlooked yet charming weatherboard cottage in the inner urban suburb of Prahran. Nestled on an intimate street, the existing house is one of a series of heritage protected cottages. In response to the north-facing block of land, a central courtyard was created between the weatherboard and modern extension in order to flood the open kitchen, living and dining area with natural light...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

A Prefab Timber-framed Bioclimatic House by Tectoniques Architects

A Prefab Timber-framed Bioclimatic House by Tectoniques Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
This "bioclimatic" house in France features a timber frame, larch and composite timber cladding, and a planted roof.

Lyon architects Tectoniques introduced a range of measures to maximise the environmental and thermal performance of the house -called Villa B - along a north-south axis, with plenty of glazing on the south facade helping with solar gain. The house is built using dry construction methods and features a prefabricated modular timber frame built on a concrete slab with larch cladding covering the exterior...


Via Lauren Moss
more...
ParadigmGallery's curator insight, November 26, 2013 12:12 PM

This home is fantastic. I found the description of the details of the build informative and interesting, giving me insight into the thought process that determines interior and exterior materials, the biorclimactic approach and more. Awesome images of the interior and exterior.

 

Michel Bastian's curator insight, November 30, 2013 3:50 AM

Bio-bio !

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Rotterdam’s Floating Pavilion by Deltasync and PublicDomain Architects is the first pilot project for a sustainable floating district.


In an effort to address the challenges of climate change and sea level rise, the City of Rotterdam has started to build some intriguing floating structures. The first pilot project is a catalyst for climate change-proof architecture called the Floating Pavilion that consists of three connected hemispheres that look like bubbles anchored within the Dutch city’s old harbor.

An initiative of Rotterdam Climate Proof (part of the Rotterdam Climate Initiative), the mixed-use pavilion was designed by Deltasync and Public Domain Architects, and it sets an unprecedented example for innovative, sustainable and climate-proof architecture.


Via Lauren Moss
more...
bancoideas's curator insight, January 3, 2013 1:34 PM

Que no se diga que no se puede

François Lanthier's curator insight, January 3, 2013 4:16 PM

Quel projet créatif!

ElenaArcausdeLabadie's comment, January 9, 2013 7:16 PM
Impresionante proyecto, qué tecnología constructiva!