PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "canada"
1.9K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Cantilevered Two Hulls House Overlooking the Sea in Nova Scotia, Canada

Cantilevered Two Hulls House Overlooking the Sea in Nova Scotia, Canada | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Two Hulls is a detached house in Nova Scotia, Canada, that allows water to flow freely underneath the structure.

Floating above the sandy beach, Two Hulls is one of the many fascinating detached houses designed by  MacKay-Lyons Sweetapple Architects. Cantilevered on concrete foundations, it allows the water to flow freely underneath the structure, without harming the house in any way. The perfect place to construct a seaside refuge home, the isolated plot of land, guarded by trees and lush vegetation on one side and the sea on the other,  offers mind-blowing views, encouraging a relaxing lifestyle...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, December 16, 2013 4:58 PM

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin

Ecologia Montréal: a contemporary LEED Platinum home by Gervais Fortin | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Ecologia Montréal, designed by Gervais Fortin, is the first single dweling home in Montreal, Canada aiming for a Platinum LEED certification.

The owner, in collaboration of the Ecologia Foundation, had the objective to reduce the home's ecological footprint by using healthy, local and non-toxic materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing good, contemporary design. All the materials were hand-picked from the most ecoresponsible suppliers of Quebec and featured a combination of exposed beams, large windows and an inner courtyard, creating a cozy and modern living space.

In addition to utilizing a geothermal system, he structure of the house is built with insulating concrete forms, mostly constituted of 100% recycled materials. As for the concrete used for the structure and as thermal mass, concrete contains 39% recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all.

Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water. The combination of all these factors harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and its occupants...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, December 16, 2013 4:58 PM

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory.

The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

With time, materials will allow the architecture to mature, growing into its site. The zinc fascia will patina to a soft grey, and a permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits of locally-salvaged elm  will weather & a vegetated roof, planted with local grasses, will grow to become a raised piece of the forest floor.

As seasons pass, the reflected colors of the forest transform the building and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in specific ways, shaping snow into extensions of the structure.


See more of this contextual, unique project at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.