PROYECTO ESPACIOS
Follow
Find tag "australia"
1.9K views | +0 today
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

National Arboretum Pavilion by Zulaikha Greer Architects in Canberra, Australia

National Arboretum Pavilion by Zulaikha Greer Architects in Canberra, Australia | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

A pavilion with a spiked roof by Australian firm Tonkin Zulaikha Greer Architects rises above the landscaped site of the new National Arboretum on the outskirts of the Australian capital, Canberra.

TZG, in association with landscape architects Taylor Cullity Lethlean, won an Australia wide competition for the National Arboretum, on a 290ha. site of bushfire-damaged land north of Canberra's Lake Burley Griffin. The Arboretum is a collection of 100 forests, each home to a single internationally-endangered species. The species are chosen from the many thousands that are threatened world-wide, and curated according to colour of foliage, pattern of bark/leaf, filigree of branches, scent and texture, and suitability to local growth conditions.

 


Via association concert urbain, Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Creative and Energy-Efficient: Leura Lane House in Australia

Creative and Energy-Efficient: Leura Lane House in Australia | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Showcasing an original architecture and design, the Leura Lane house is a two bedroom residence envisioned by Australian firm Cooper Scaife Architects.


As one approaches the building site, the unconventional shapes of the pavilions become clear. Each of the two volumes displays a skillion roof above a more common wood and glass structure.

One of the dwellings contains a carport and storerooms, while the other accommodates living quarters. According to the architects, “the independence of these two pavilions gives complete flexibility to orientate the carport to face the street, while the living areas of the house can be oriented north or towards preferred views“.

Passive design principles, readily available materials and standard construction methods were used to create an energy-efficient home design.


Via Lauren Moss
more...
BetaView Aluminium Windows & Doors's curator insight, September 23, 2014 6:39 PM

Function over form or form over function?

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Melbourne's Bentleigh School wins most sustainable educational institution at International Green Awards

Melbourne's Bentleigh School wins most sustainable educational institution at International Green Awards | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Bentleigh Secondary School in Melbourne's east has been named the most sustainable educational institution according to the International Green Awards which were held in London this month.
Suters Architects have been involved with the school over many years in the redevelopment of the entire campus and worked in partnership with the college to design stages 1 and 2. Project Leader, John Schout said that the campus has a positive effect on the environment as well as changing the behaviour of staff and students to best practice environmental management:
"A new building, a Meditation and Indigenous Cultural Centre, designed entirely of timber is an example of sustainable carbon capture principles and will be completed in 2013. Key ESD initiatives include shading and natural light, solar panels, water treatment and wetlands and a planned thermal heating and cooling system."
Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

A modern treehouse designed to dissolve into the landscape

A modern treehouse designed to dissolve into the landscape | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This home, known as the "Tree house”, is perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait in Victoria.

In designing the Tree house, architects Jackson Clements Burrows, drew on the modest local vernacular of 1950’s painted fibro shacks, by using cement sheets with expressed batten joints to dissolve the house into the surrounding landscape. The 2 tone green colour scheme used for the exterior helped to merge the building with the vegetation on the hillside on which it sits. The vertical timber battens on the building are a naturally stained timber, which will silver over time like the branches and trunks of trees in the bush surrounds.

The changing light and colours throughout the day further engage the home with its bushland context...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne

Retractable Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

As the name suggests, the Convertible Courtyards House, by Christopher Megowan Design, kinetically adapts to the notoriously variable climate found in Melbourne, Australia. This project added a kitchen, living area, dining area, bathroom, master bedroom, ensuite and two decks to a previously overlooked yet charming weatherboard cottage in the inner urban suburb of Prahran. Nestled on an intimate street, the existing house is one of a series of heritage protected cottages. In response to the north-facing block of land, a central courtyard was created between the weatherboard and modern extension in order to flood the open kitchen, living and dining area with natural light...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Australia's Angophora House by Richard Cole Architecture

Australia's Angophora House by Richard Cole Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Angophora House was designed by Richard Cole Architecture, and it is located in Waverton, a suburb on the lower North Shore of Sydney, New South Wales, Australia.

“Built over an escarpment in a densely urbanised heritage conservation area in Waverton, the form of this house responds to the difficult site using the elements of cave, platform and canopy. On entering the house from the upper road, one passes through a curvaceous enclosing concrete wall with rooftop garden over.

Two platforms launch into the space of the valley, extending out from the anchoring escarpment. Insulated timber moveable walls transform the space from warm and enclosing to open and unimpeded. A sheltering timber lined roof opens to the north, falls in response to the slope of the land and captures framed views of adjacent Angophora trees.

The escarpment is retained, raw and open to the rooms of the lower ground floor. A dramatic lift takes the owners to the garage on the street below.”


Via Lauren Moss
more...
Quince's curator insight, December 17, 2013 12:11 PM

"Utilizing the elements of Cave , Platform, and Canopy"  I haven't heard that one before, but I like it! Very nice open design

Lola Ripollés's curator insight, January 8, 2014 5:50 PM

Preciosa casa en Sydney, con un uso magistral de la madera y el hormigón y una increíble fluidez entre el exterior y el interior.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Kerr House by Tony Owen Architects

Kerr House by Tony Owen Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The design for the Kerr House is structured around a timber spine wall running along the southern boundary, off of which the new home projects outward and opens to the rear with a large cantilevered concrete wing This creates solar protection and also extends the space into the garden, while the remainder of the house is clad in timber battens and glass louvers to maximise natural ventilation.


The house was planned according to the principles of passive sustainable design, using natural materials such as timber to create a connection to the surrounding environment. The central atrium and extensive use of glass louvers maximize natural ventilation and large overhangs promote shade to regulate interior temperatures. Expansive upper deck areas maximize spatial flow and integration with the site...


VIew more images of this beautiful, contextual home at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.