Two-Sided Railway Station in Rotterdam's Fabric | diseño gráfico | Scoop.it

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.


The commission for a new central railway station in Rotterdam had multiple clients, and complex program, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach.

Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric.


Via Lauren Moss