Art and Spaces
312 views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Angeles from Arquitectura sostenible
Scoop.it!

Eco-Resort Pedras Salgadas by Diogo Aguiar and Luís Rebelo de Andrade

Eco-Resort Pedras Salgadas by Diogo Aguiar and Luís Rebelo de Andrade | Art and Spaces | Scoop.it
The new eco-resort of Parque de Pedras Salgadas, Portugal, consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outstanding nature.

Designed in a modular prefabrication system but flexible to adapt to the specific places within the park, these houses result in several different combinations of the same three modules (entrance/bathing – living – sleeping) creating different morphologies and different dialogues with the surrounding nature, wisely occupying the empty spaces between the trunks of large trees and, at the same time, allowing each home to be unique, special and worth visiting.
Via archYable
more...
No comment yet.
Rescooped by Angeles from Arquitectura sostenible
Scoop.it!

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | Art and Spaces | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.

 

This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...

 

Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...


Via Lauren Moss, archYable
more...
No comment yet.