Organic Architecture at the University of Versailles Science Library, France | Architecture et Urbanisme - L'information sur la Construction Paris - IDF & Grandes Métropoles | Scoop.it

Paris-based architects Badia-Berger Architectes have recently completed the University of Versailles Science Library, in France- an efficient building composed of three juxtaposed volumes intersected by a series of voids.

The building acts as a connector inside the university campus, uniting the eastern sloped park and the western sporting grounds, which determines that it doesn't have a main façade, rather, a central position from which its multidirectional nature stems.

The library is comprised of three juxtaposing volumes intersected by a series of voids, which allow for abundant daylight to pour into the building, as well as creating a series of transparencies between the two connected terrains — the park and the sporting grounds. The three separate volumes harbour respectively the entry hall, the reading rooms and internal spaces. "The shape is an expression of our perception of the program and our response to the requirements of a low energy building," state architects Marie-Hélène Badia and Didier Berger, "fully acknowledging lighting and thermal comfort as well as highlighting the site's contrasts."


Via Lauren Moss