Architecture and Architectural Jobs
25.8K views | +0 today
Follow
Architecture and Architectural Jobs
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Paul Chappell from sustainable architecture
Scoop.it!

House L by Grosfeld van der Velde Architecten

House L by Grosfeld van der Velde Architecten | Architecture and Architectural Jobs | Scoop.it

House L, located in Oosterhout, The Netherlands, is a spacious home with a design that takes the landscape into consideration and creates a strong connection to the environment.


From Grosfeld van der Velde Architecten:

“The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot. The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.”


Via Lauren Moss
more...
Gareth Williams-Wynn's curator insight, November 12, 2013 1:51 AM

This site is always an inspiration for me. I like the way that this design deals with the landscape and the way that the building sits lightly on the ground.

Rescooped by Paul Chappell from sustainable architecture
Scoop.it!

Nanying University Learning Hub by Thomas Heatherwick

Nanying University Learning Hub by Thomas Heatherwick | Architecture and Architectural Jobs | Scoop.it

Thomas Heatherwick's Learning Hub for Nanyang Technological University democratizes the learning experience with cylindrical towers.

 

The design resists the idea that university buildings need be compositions of artificially lit, endless corridors with a distinct cylindrical shapes that maximize daylight and encourages the incidental meeting of fellow entrepreneurs, scientists or colleagues. 55 tutorial rooms are devoid of traditional hallways and organized around a central space that links the towers together.


Students can enter the corner-free spaces from 360 degrees and engage with colleagues and professors on rooftop gardens. The upper floors and green rooftops enjoy views of picturesque synthetic and natural landscapes. Award-winning green measures include the use of hydrophilic polymers, a material process that eliminates the need for irrigation, vertical greenery and recycled concrete aggregate as a material. The design will be completed in 2014.


Via Lauren Moss
more...
Travis Haggerty's curator insight, July 17, 2013 3:21 PM

Wow... Now that is some futuristic design right there. It would be great to get a look at this when it is done. 

aboali's comment, July 17, 2013 7:52 PM
thanks
Rescooped by Paul Chappell from sustainable architecture
Scoop.it!

Downley House by BPR Architects

Downley House by BPR Architects | Architecture and Architectural Jobs | Scoop.it

Downley House is a large new country house built in the South Downs. The client called for a tranquil yet playful place, full of natural texture, contrasts, and indigenous materials. BPR created an entrance sequence which commences in a circular stone entrance court, extends along a pergola into an inner court bounded by a ruined wall and through the house to a roof terrace where a stair bridges into the landscape.

 

Downley House is constructed of timber elements prefabricated in Swizerland and erected over a two month period. The family and guest wings are constructed of cross-laminated timber (CLT) panels and the barrel vault is made of a CLT timber shell and glue lam ribs. The low-embodied energy of the construction, the efficient envelope, ground source heat pump and heat recovery system create a highly sustainable and energy efficient building.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Paul Chappell from sustainable architecture
Scoop.it!

New Forest House by PAD Studio

New Forest House by PAD Studio | Architecture and Architectural Jobs | Scoop.it

British architects and interior designers PAD Studio have designed the New Forest Park House, a contemporary and eco-friendly home located in the south of England.

 

According to the architects: “The dwelling is set within an 18.5 acre plot, located adjacent to ancient woodland and heath, within the New Forest National Park. The massing, form and orientation of the new building has been carefully conceived to minimise the impact on the site and its surroundings. The main dwelling and annexe building both have low rise green roofs. The buildings are orientated to maximise solar gain, using ground source heat pump technology and a log boiler for heating and hot water requirements."

The design also incorporates rain water harvesting, grey water recycling and a natural swimming pond to further increase biodiversity within the site. The materials used throughout are sustainable, durable and in harmony with the site and its surroundings.


Via Lauren Moss
more...
The Team @ E-Side's comment, July 10, 2013 5:38 AM
Love it!
James Hurt's curator insight, October 5, 2013 4:47 PM
Very Cool ECO house